Matematik

Trigonometri

31. august 2010 af FsPDennis (Slettet)

Hey!

Sidder med en opgave: Om en trekant ABC oplyses, at vinkel A= 32,8, a= 3,51, c=5,72. Der er to muligheder for trekanten ABC. Beregn for begge muligheder siden b.

Har regnet den ene side til at være 6,46. Den anden side kan jeg simpelthen ikke gennemskue. Ved det er noget med supplementvinkler... Er bare forvirret.

Håber en kan hjælpe

Takker!


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2010 af mette48 (Slettet)

a2=b2+c2-2bccosA de fremhævede størrelse er kendte, så du får en 2. grads ligning med b som den ubekendte, når du sætter værdierne ind.

En 2. grads ligning har normalt 2 løsninger

Brug løsningsformelen


Svar #2
31. august 2010 af FsPDennis (Slettet)

Vi er endnu ikke kommet så langt i matematik, som til parabler, andengradsligninger, løsningsformlen og alt det der :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. august 2010 af mathon

tegn en vellignende skitse
                                
Af denne fremgår det, at der er to løsninger
da
                   • A er spids
                   • c·sin(A) < a < c

      sin(Cspids) = 5,72·sin(32,8º)/3,51 = 0,882784

      Cspids = C1= sin-1(0,882784) = 61,98º               Cstump = C2 = 180º - 61,98º = 118,02º          

løsning 1:

                     C1 = 61,98º    B1 = 180º - 32,8º - 61,98º = 85,22º

                      b1 = c·cos(A) + a·cos(C1) = 5,72·cos(32,8º) + 3,51·cos(61,98º) = 6,46                         

løsning 2:

                     C2 = 118,02º    B2 = C1 - A = 61,98º - 32,8º = 29,18º

                      b2 = c·cos(A) - a·cos(C1) = 5,72·cos(32,8º) - 3,51·cos(61,98º) = 3,16


 


Svar #4
31. august 2010 af FsPDennis (Slettet)

Hold da ferie, mange tak for hjælpen! Jeg har hele tiden fokuseret på vinklen A, så tror det var derfor jeg ikke kunne komme videre =)


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. august 2010 af mathon

metoden nævnt i #1
                         b2 - (2c·cos(A))b + (c2-a2) = 0    

er ellers fremragende god.

     Når alle tre sider  er kendt i de to løsningstrekanter,
     bestemmes en vinkel let med cos-relationen

     C = cos-1((a2+b2-c2)/(2ab))
 


Svar #6
31. august 2010 af FsPDennis (Slettet)

Jeg løste opgaven på en lidt anden måde end du forklarede, men fik pludselig øjnene op for det da du lige mindede mig om at cos-relationen eksisterede, og ikke kun sinus :)


Skriv et svar til: Trigonometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.