Matematik

Vinkler

03. september 2010 af Jensen11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej

efter min bedste overbesvisning synes jeg jo ikke man kan beregne en trekants vinkler, når man ikke får at vide, hvilken sidelængde der er a, hvilken der er b og hvilken en der er c.

opgaven lyder:

En trekant har sidelængderne 6,45 og 5,32 og 7,33. beregn trekantens vinkler.

syns jeg jo ikk man kan. hvordan skal man da gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 lav en model først. det gør det meget nemmere.. den bliver nok vilkårlig.

og kald derefter de tre vinkler A, B og C.. ---> læg vinklerne sådan, så der gælder c = 7,33  og  b = 6,54   og a = 6,45

så viser jeg dig lige en ligning om lidt når jeg har fundet den frem...


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 er er ligningerne: 

cos(B)  = ( a^(2) + b^(2) - c^(2) )  /  ( 2 * a * b )

cos(B) --> cos -1(B) =  vinklen B


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 cos(A)  = ( b^(2)  +  c^(2)  - a^(2) )  /  ( 2 * b * c )

cos(A) --> cos -1(A) = vinklen A 


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 cos(C) = ( a^(2)  +  b^(2)  -  c^(2) )  /  ( 2 * a * b )

så er det samme princip som før.. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 -- Her må du selv være lidt kreativ og vælge, hvilken af de tre sidelængder du kalder a, b og c. Det er jo sådan set ligegyldigt, hvad du kalder siderne. Formlerne giver dig så størrelsen af den vinkel A, der ligger over for den side, du kaldte a, osv. Med en tegning skulle det så klart fremgå, hvad du har kaldt hvad.


Svar #6
03. september 2010 af Jensen11 (Slettet)

kan det så passe at vinkel B = 11,48? har jeg nemlig fået det til


Svar #7
03. september 2010 af Jensen11 (Slettet)

hej nordfyn

er det også det samme princip igen ved vinkel A?


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 #3 #4

Nu skal man passe på ikke at gå for hurtigt frem og lave om på tallene i opgaven.

Sæt a=6,45 ,  b=5,32 ,  c=7,33

De korrekte cosinusformler er

cos(A) = (b2 + c2 - a2)/(2bc)

cos(B) = (a2 + c2 - b2)/(2ac)

cos(C) = (a2 + b2 - c2)/(2ab)

Bemærk symmetrien i ligningerne.


Svar #9
03. september 2010 af Jensen11 (Slettet)

sikker på at b=5,32 og ikk 6,45?


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er dig selv, der har formuleret opgaven i #0:

"En trekant har sidelængderne 6,45 og 5,32 og 7,33."

Jeg gjorde opmærksom på, at nordfyn i #2 lavede om på opgaven ved at bruge:

"så der gælder c = 7,33 og b = 6,54 og a = 6,45" . Nu er det ikke længere samme opgave, som du startede med. I #8 satte jeg bogstaver på, der var i overensstemmelse med tallene i den oprindelige opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. september 2010 af nordfyn (Slettet)

 hovsa, det var mig, som skrev forkert - det må du meget undskylde.. 


Skriv et svar til: Vinkler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.