Matematik

hvad gør jeg forkert...

04. september 2010 af 215 (Slettet)

 Jeg ved ikke om det er en fejl jeg gør, eller opgaven lavet således er tangentlinjen skal være forkert... men jeg vedhæfter lige min opgave, og håber på om i kunne fortælle mig om det mig som laver fejlen, eller tangenlinjen er forkert.. .

Vedhæftet fil: mat opgave.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2010 af mette48 (Slettet)

Hovsa! hvilken funktion snakker vi om?

indsæt funktion:f(x)=ln(2x-1)
 eller

f(x)=ln(1/2x-1)


Svar #2
04. september 2010 af 215 (Slettet)

 ln(1/2x-1)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. september 2010 af venneminde (Slettet)

 hvordan regner du videre ????


Svar #4
04. september 2010 af 215 (Slettet)

 hvad mener du ?... har jeg da skrevet i min opgave... hvad jeg ikke forstod var den decimal fejl i sidste del, ville bare spørge om det noget jeg skulle tage seriøst, eller om det var noget som gjorde at tangentlinjen ikke passede ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2010 af mette48 (Slettet)

d/dx  ln(½x-1) = 1/(½x-1) =2/(x-2)          regnefejl?


Svar #6
04. september 2010 af 215 (Slettet)

til #5

lommeregneren siger noget andet

#7

hmm... i opgaven står der at man bruge lommeregneren så meget man ville... din metode virker også lettere, men hvis man så tilbage i min opgave så skal jeg antage den er forkert pga. '' decimal fejlen''..


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du finder, at tangenten har hældningskoefficient 1/3. Punktet på grafen for f(x) = ln(x/2 -1) hvor hældningskoefficienten er 1/3, er (5; f(5)) = (5; ln(3/2)) . Spørgsmålet er så, om dette punkt ligger på linien y = (1/3)x - 5/4 ? Punktet på linien med x=5 har y=5/3 - 5/4 = 5/12 . Dette er ikke lig med ln(3/2). Derfor er linien y = (1/3)x - 5/4 ikke tangent til grafen for funktionen f(x) = ln(x/2 -1) . Men alt dette behøver man da ikke lommeregner til.


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Dette er ikke rigtigt. #6 er korrekt.

d/dx (ln(x/2 -1)) = (1/2)·1/(x/2 -1) = 1/(2x-1)


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. september 2010 af Bellemus (Slettet)

Sidder med den opgave, og kan ikke finde hoved og hale i den, kan du/i skære det ud i pap??

hvor kommer 5 fra?

:O)


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Funktionen er f(x) = ln((x/2) -1) , så

f'(x) = (1/2)/((x/2) -1) = 1/(x-2). For at finde, hvor tangenten for grafen for f(x) har hældningen 1/3, løser vi ligningen

f'(x) = 1/3 , dvs 1/(x-2) = 1/3 , dvs x = 5. Punktet på grafen for f(x), hvor tangenten har hældningekoefficienten 1/3, er da

(5 ; f(5)) = (5 ; ln(3/2)). I #7 vises, at dette punkt ikke ligger på linien med ligningen y = (1/3)x - 5/4 .


Skriv et svar til: hvad gør jeg forkert...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.