Matematik

hjælp til ligning

09. september 2010 af hellejo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der mon er der kan hjælpe med opstilling og udregning af dette stykke??

2+x    +  1  = 7 +  __2__                                                                                                                                                                   5x-15     5    15      3x+9


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er svært at gennemskue, hvad der foregår. Kan du forklare nærmere?


Svar #2
09. september 2010 af hellejo (Slettet)

Ja prøver igen...:

2+x/5x-15 +1/5 = 7/15 + 2/3x-9


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2010 af ramme2 (Slettet)

find en fællesnævner i hver af de brøker 15x-45  Gang derefter tæller og nævner med samme tal således at du får 15x-45 i nævneren. Gang med 15x-45 på hver side af lighedstegnet så du fjerner brøkerne. Løs derefter den simple ligning


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 -- Det havde jeg ikke gættet fra den første. Men der skal også sættes nogle parenteser, så det fremgår tydeligt, hvad der skal divideres med hvad. Og det ser ud til, at du har ændret fortegn i et led mellem #0 og #2 :

(2+x)/(5x-15) + (1/5) = (7/15) + 2/(3x+9)          (er det (3x+9) eller (3x-9)?)

Er det denne ligning ?


Svar #5
09. september 2010 af hellejo (Slettet)

(2+x)/(5x-15) + (1/5) = (7/15) + 2/(3x-9)


Svar #6
10. september 2010 af hellejo (Slettet)

Jeg er lidt lost her... facit siger x=8... og jeg får x=72/15


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2010 af ramme2 (Slettet)

Jeg troede den var løst forlængst.  Nu går jeg igang


Brugbart svar (2)

Svar #8
10. september 2010 af Krabasken (Slettet)

(2+x)/(5x-15) + (1/5) = (7/15) + 2/(3x-9)

(2+x)/5(x-3) + 1/5 = 7/(3*5) + 2/3(x-3) ................ Fn = 3*5*(x-3)

3(2+x) + 3(x-3) = 7(x-3) + 2*5

6+3x+3x-9 = 7x-21+10

6x-3 = 7x-11

x= 11-3 = 8


Svar #9
10. september 2010 af hellejo (Slettet)

Du er genial!

- men fortæl mig lige, hvordan du når frem til den fællesnævner.....?


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. september 2010 af Krabasken (Slettet)

Se på (5x-15). Det virker fristende at sætte 5 uden for parentes, og så bli'r det 5(x-3)

Jamen hovsa! (x-3) har vi jo osse i den sidste nævner, hvis vi sætter 3 udenfor!

Så nu har vi 3 * 5 * (x-3).

Og det er jo så heldigt, at de to sidste nævnere ( 5 og 3*5 ) osse går op i det.

Sådan ;-)


Svar #11
10. september 2010 af hellejo (Slettet)

TAK!


Skriv et svar til: hjælp til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.