Fysik

Fysik -hjælp

15. september 2010 af Bladlus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej har problemer med denne opgave, ved ikke lige hvordan jeg skal gøre?

I denne opgave skal du beregne den maksimale hastighed af elektronerne i fjernsynets billedrør. Elektronerne accelereres af en spændingsforskel U af størrelsen U = 15 kV. Tabet i elektrisk potentiel energi bliver omdannet til kinetisk energi. Derfor gælder: 1/2 * me * v^2 = -e * U Her er me elektronens masse og v er dens hastighed efter accelerationen. Beregn den hastighed elektronerne har lige før de rammer fjernsynsskærmen.

På forhånd mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2010 af TorbenA (Slettet)

Du skal bare omskrive formlen til:

v = √(2·e·U / me)

og sætte e = 1,6·10-19 C, U = 15·103 V og me = 9,1·10-31 kg.


Svar #2
16. september 2010 af Bladlus (Slettet)

Det vil sige den kommer til at hedde: v = kvadratrod ( 2 * 1,6*10^-19*15*10^3/9,1*10^-31) = kvadratroden af(4,36*10^-37) m/s^2 ??

Jeg ved ikke helt fra hvorfor der skal stå 15*10^3 når der kun står 15 i opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 -- I opgaven i #0 skrev du da ellers U = 15 kV .


Svar #4
16. september 2010 af Bladlus (Slettet)

ups undskyld, min fejl ..  Er det det rigtige resultat?


Svar #5
17. september 2010 af Bladlus (Slettet)

Jeg spekulerer bare på hvordan det kan være resultatet giver -5,2. Det må jo ikke være et minus tal for så kan man ikke tage kvadratroden af det, men det giver jo minus når det skal hedde  -e: -1,6*10^19 som i formlen-


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2010 af mathon

                v = √(2·|e|·U / me)


Svar #7
17. september 2010 af Bladlus (Slettet)

Kan du forklare, hvorfor e skal opstilles sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2010 af mathon

                          den kinetiske energi                    den elektriske energis numeriske værdi

                                (1/2)·me·v2                 =                                      |e|·U

                           

                                                            v2  =  2U·|e|/me

                                                            v = (2U·|e|/me)0,5             da v>0


Svar #9
17. september 2010 af Bladlus (Slettet)

okay mange tak for hjælpen. Er du så enig i at v = 2,295 m/s (:


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. september 2010 af TorbenA (Slettet)

#5

Når e = -1,6·10-19 C

er -e = +1,6·10-19 C

Derfor bliver højre side positiv i den opgivne ligning.

#9

Næh, slet ikke, jeg får noget med noget gange 107. Du må have glemt nogle ti'er potenser, da du tastede ind.


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Jeg får 2,30·107 m/s , på linie med #10 .


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. september 2010 af TorbenA (Slettet)

Nå, for Søren, jeg får 7,26·107 m/s.

Natascha, Du får lov til at afgøre det :-)


Brugbart svar (0)

Svar #13
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Der er en faktor √(10) mellem vore resultater, så det er en enkelt 10-potens under kvadratroden, der er smuttet et sted.


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. september 2010 af mathon


v = (2U·|e|/me)0,5 = (2·(1,5·104 V)·(1,60218·10-19 As)/(9,10939·10-31 kg))0,5 = (5,27637 (m/s)2)0,5
                                                                                                                                     ≈ 7,26·107 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #15
17. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12 - #14

Ja, det er rigtigt. Jeg havde tastet 1,5kV, ikke 15kV, derfor faktoren √10 til forskel.


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. september 2010 af mathon

rettelse til #14


v = (2U·|e|/me)0,5 = (2·(1,5·104 V)·(1,60218·10-19 As)/(9,10939·10-31 kg))0,5 = (5,27637·1015 (m/s)2)0,5
                                                                                                                                     ≈ 7,26·107 m/s


Svar #17
18. september 2010 af Bladlus (Slettet)

Jeg får også det endelige resultat til 2,30*10^7


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. september 2010 af mathon

@ #17

se #15

prøv igen


Svar #19
18. september 2010 af Bladlus (Slettet)

Nå ja, nu kan jeg godt se regnefejlen. Nu får jeg også 7,26*10^7 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #20
18. september 2010 af TorbenA (Slettet)

(Juhuuh)


Skriv et svar til: Fysik -hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.