Matematik

paralellforskydning af vektor

16. september 2010 af frederikengel (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg kan simpelthent ikke finde ideen til at løse denne opgave

tegn i et koordinatsystem paralellforskydningen af grafen for funktionen f(x)=x hvor forskydningen e givet ved vektorerne a=(2,0) b=(0,-3) c=(-4,3)

er der nogen der lige kan komme med et hint eller lidt teori


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Når du parallelforskyder vektoren v = (2+0-4,0-3+3)=(-2,0), føres punktet (0,0) over i Q=(-2,0). Den linie, du får frem, skal så være så parallel med y=x, det vil sige, du har et punkt Q og en hældningskoeffecient, så kan du tegne linien.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2010 af mathon

      

en parallelforskydning af en ret linje ændrer ikke på dens hældning,
hvorfor
                 
f(x) = y = 1·x bevarer hældningskoefficienten 1

       y = x går gennem f.eks. (0,0), som med parallelforskydningsvektor [e,f] forskydes over i punktet (e,f)

       den parallelforskudte linjes ligning bliver derfor

                         y = x + b       gennem (e,f)
hvoraf
                         b = f - e
resultat

                linjen  y = x   forskydes ved parallelforskydningsvektor [e,f]
                over i
                             linjen   y = x + (f - e)

....................

f. eks.
               linjen y = x forskydes ved parallelforskydningsvektor [-4,3]
               over i
                             linjen y = x + (3 - (-4))

                                        y = x + 7


 
 



 


Svar #3
16. september 2010 af frederikengel (Slettet)

jeg har røde ører. jeg har skrevet noget forkert. jeg prøver lige at skrive opgaven igen

tegn i et koordinatsystem paralellforskydningen af grafen for funktionen f(x)=|x| hvor forskydningen e givet ved vektorerne a=(2,0) b=(0,-3) c=(-4,3)

det er vigtigt med de lodrette streger i funktionen, men jeg forstår bare stadig ikke rigtig hvad de vil have jeg skal i den her.


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. september 2010 af mathon

      

en parallelforskydning af en ret linje ændrer ikke på dens hældning,
hvorfor
                 
f(x) = y = ±1·x bevarer hældningskoefficienten ±1

       y = ±x går gennem f.eks. (0,0), som med parallelforskydningsvektor [e,f] forskydes over i punktet (e,f)

       den parallelforskudte linjes ligning bliver derfor

                         y = ±x + b       gennem (e,f)
hvoraf
                         b = f  _+ e
resultat

                linjen  y = ±x   forskydes ved parallelforskydningsvektor [e,f]
                over i
                             linjen   y = ±x + (f _+ e)

....................

f. eks.
               linjen y = ±x forskydes ved parallelforskydningsvektor [-4,3]
               over i
                             linjen y = ±x + (3 _+ (-4))

                                        y = x + 7    for x≥0
                                        y = -x - 1    for x≤0
                


 
 



 


Skriv et svar til: paralellforskydning af vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.