Matematik

Funktion... bestem tangentens...

18. september 2010 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder:
Funktionen f(x)= 2x^5+3x^2 bestem tangentens hældning i punkterne
x=2 og x=-1
Jeg har forstået det sådan, at man skal udregne ligningen og derefter tegne grafen. Men, hvordan man udregner det og hvordan grafen skal se ud ved jeg ikke.

Er det så korrekt, at jeg får?
f´(2)= 2*2^5-1+3*2^2-1
32 + 6= 38
f´(-1)= 2*-1^4+3*-1^1
-8+-3
= 11

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2010 af mathon

     beregn f '(2)  og  f '(-1)


Svar #2
18. september 2010 af came (Slettet)

Er det ikke det jeg lige har gjort^?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, du har beegnet f(2)-1 og f(-1)/(-1) . Det er ikke det samme som f'(2) og f'(-1) .

Det er i øvrigt samme opgave, som du har kørende her

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=889953

Der er ingen grund til at starte den samme opgave igen i en ny tråd.


Svar #4
19. september 2010 af came (Slettet)

Er det så korrekt, at jeg får?

f´(2)= 2*2^5+3*2^2

64 + 12= 66

f´(-1)= 2*-1^5+3*-1^2

-32 + -9= -41

Jeg håber der er nogle der vil hjælpe og se om jeg har det rigtige resultat nu?

Og hvad skal jeg nu?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 -- Nej, det er stadig ikke rigtigt.

Du har funktionen

f(x) = 2·x5 + 3·x2 .

Du skal først beregne differentialkvotienten  f'(x) og så beregne f'(2) og f'(-1).

I #4 ser det ud til, at du har forsøgt at beregne f(2) og f(-1), selvom resultaterne for disse heller ikke er regnet rigtigt ud.


Svar #6
19. september 2010 af came (Slettet)

f´(2)= 2*2^5+3*2^2

64 + 12= 66

f´(-1)= 2*-1^5+3*-1^2

-2-3= -5
 

Hvis det ikke er sådan her man gør det har jeg brug for noget hjælp. Forklar helt simpelt, fordi jeg har er virkelig i tivivl om denne her.

Jeg kunne også bruge noget hjælp til, hvordan man skriver det ind i n-spire så man kan finde hældningskoeffienten.

Jeg kunne godt tænke mig, at vide, hvad tangentens hældning er?


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Funktionen er

f(x) = 2·x5 + 3·x2 .

Du skal beregne differentialkvotienten f'(x) af f(x) .

Brug den generelle regel for differentiation af xn .... (xn)' = n·xn-1 . Derved fås

f'(x) = 2·5·x4 + 3·2·x

      = 10x4 + 6x

Brug nu forskriften for f'(x) til at beregne f'(2) og f'(-1) .


Svar #8
19. september 2010 af came (Slettet)

For det første differentialkvotienten?

Kan du ikke forklare hvert trin i stedet for...


Svar #9
19. september 2010 af came (Slettet)

Det er da også det jeg gjorde i starten.

f´(2)= 2*2^5-1+3*2^2-1
32 + 6= 38
f´(-1)= 2*-1^4+3*-1^1
-8+-3
= -1

Hvad mener du med forskriften?


Svar #10
19. september 2010 af came (Slettet)

Er der andre der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Men det er da ikke rigtigt. Der mangler jo en faktor 5 i det første led og en faktor 2 i det andet led. Jeg beregenede den afledede f'(x) for dig i #7. Brug nu den forskrift til at beregne f'(2) og f'(-1) . Forskriften er det regneudtryk, der skal bruges for at beregne f'(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jeg har da beregnet differentialkvotienten f'(x) ret udførligt i #7. Hvilke skridt er det, du ikke forstår?


Svar #13
19. september 2010 af came (Slettet)

Tak for hjælpen, jeg har fundet ud af det nu. Man skulle slet ikke bruge f´(x) (se opgavebeskrivelsen)

Men tak alligevel :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Opgaven beder ellers om tangentens hældning i punkterne x=2 og x=-1. Det er jo netop f'(2) og f'(-1), der bliver spurgt om.


Svar #15
19. september 2010 af came (Slettet)

Tak, alligevel.

Jeg fandt ud af, hvordan man skulle gøre til sidst :)


Skriv et svar til: Funktion... bestem tangentens...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.