Matematik

Finde x - værdi for funktion.

19. september 2010 af funki007 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej :)

Hvordan løser man denne her funktion for x (vi skal finde x):

1/2^x =5/8^(x+3)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af peter lind

forlæng med 8x+3 og brug at 8 = 23. Hvis du må bruge hjælpemidler kan du også tage logaritmen på begge sider af lighedstegnet.


Svar #2
19. september 2010 af funki007 (Slettet)

Vil du være venlig at vise mig, hvordan ?


Svar #3
19. september 2010 af funki007 (Slettet)

Nogen der vil hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2010 af kieslich (Slettet)

tag ln() på begge sider, og anvend at    ln(xa) = a*ln(x) .  derefter er det bare en førstegradsligning.


Svar #5
19. september 2010 af funki007 (Slettet)

Jeg er ikke helt med, kan virkelig ikke se hvad jeg skal. :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2010 af kieslich (Slettet)

1/2x  =5/8x+3

ln(1/2x) =ln(5/8x+3 )                                tager ln() på begge sider

ln(1) - ln(2x)  = ln(5) - ln(8x+3)                bruger reglerne for ln(). hvis du ikke kan dem så læs din bog.

-x*ln(2) = ln(5) - (x+3)*ln(8)                    flere regler.   denne står i #4

nu skulle det være nemt at finde x.


Svar #7
23. september 2010 af funki007 (Slettet)

Hvis man ikke skal have en eksakt resultat men bare reducere, hvordan gøre man det så ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. september 2010 af kieslich (Slettet)

Brug for eksempel TII    solve(ligning,x)       sæt det til approximativ, så får du en afrundet værdi.


Svar #9
23. september 2010 af funki007 (Slettet)

Jeg er ikke interesseret i en værdi, men i en generel løsning, altså uden hjælpemidler. :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vend ligningen rundt, så den er nemmere at have med at gøre:

1/2x = 5/8x+3 , inverteres til

2x = 8x+3/5 , eller

2x = (83/5)·8x , eller

2x = (83/5)·23x , så

22x = 4x = (5/83) , hvorved

x = log(5/83)/log(4) = (log(5) - 9·log(2))/(2·log(2))


Svar #11
23. september 2010 af funki007 (Slettet)

Tak, det giver lidt mere mening nu :)


Skriv et svar til: Finde x - værdi for funktion.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.