Matematik

Fortegnsvariationen for hvert af polynomierne

19. september 2010 af Silahm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er der nogen, som kan hjælpe med denne opgave:

Find fortegnsvariationen for hvert af polynomierne:

1) f(x)= 5*x*(x+2)*(x-5)

2) f(x)= (x+1)*(x-17)*(x+8)2

3) f(x)= x2*(x-3)*(x-12)

4) f(x)= (x+5)*(x-4)3

Tak på forhånd.


Svar #1
19. september 2010 af Silahm (Slettet)

Er der ikke nogen, der kan finde ud af den??? :-(


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#1

Find rødderne (arbejdet er allerede gjort), se på graden af hvert polynomium og på fortegnet for koefficienten til leddet af højeste grad. Det bestemmer, hvordan polynomiet opfører sig for numerisk store værdier af x. Indtegn nulpunkterne på en talakse og brug nu dette til at skitsere fortegnsvariationen. Vær opmærksom på, om der er multiple rødder.


Svar #3
19. september 2010 af Silahm (Slettet)

Hvordan skal man indtegne nulpunkterne på en talakse og derefter så kunne finde fortegnvariationen?

Kan du give et eksempel med 1)?


Brugbart svar (2)

Svar #4
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

I 1) aflæser man rødderne til -2, 0 og +5 . Polynomiet er af grad 3, og koefficienten til x3 er 5, så vi har f(x)→ +∝ for x→+∝ og f(x)→-∝ for x→-∝. Vi har da følgende fortegnsvariation for f(x):

f(x)   -     0    +   0     -         0        +
------------|--------|-------------|------------------->
x            -2        0                5  


Svar #5
20. september 2010 af Silahm (Slettet)

Men hvordan har du aflæst rødderne til -2, 0 og +5?

Og hvad kan man bruge f(x)→ +∝ for x→+∝ og f(x)→-∝ for x→-∝ til???

Og hvordan har du så fået fortegnsvariationen for f(x) til:

f(x)    -     0    +   0        -       0      +
------------|--------|-------------|------------------->
x            -2          0                5                                 ...???

Vil du lige uddybe det trin for trin for hvordan du har fået fortegnsvariation for f(x) til det der? =)


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Polynomiet er

f(x)= 5·x·(x+2)·(x-5)

Heraf aflæses rødderne til -2, 0, og 5 (det følger jo af nulreglen for et produkt). Polynomiet er af grad 3, ingen af rødderne er en multipel rod, da der er tre forskellige reelle rødder, så funktionen skifter fortegn omkring hver rod, og da f(x)→ +∝ for x→+∝ , følger det, at f(x) har fortegnet + for x større end den største rod, idet polynomiet jo er en kontinuert funktion. Heraf følger fortegnsvariationen for f(x).


Svar #7
20. september 2010 af Silahm (Slettet)

Hvordan ville du så have lavet de tre andre??'

Vil du ikk være sød også at forklare hvordan du ville lave de andre?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Opg 2) Polynomiet -8, -1 og 17, hvor det bemærkes, at -8 er en dobbeltrod. Graden af polynomiet er 4, og koefficienten til x4 er 1, altså positiv. Vi har da følgende fortegnsvariation for f(x):

f(x)   +     0   +   0       -       0        +
------------|--------|-------------|------------------->
x            -8        -1              17

Prøv nu selv 3) og 4) . 3) har rødderne 0 (dobbelrod), 3, og 12 og er af grad 4, og 4) har rødderne -5 og 4 (3-dobbelt rod) og er også af grad 4.
 


Svar #9
20. september 2010 af Silahm (Slettet)

Tusind tak for hjælpen.

Det hjalp meget på forståelsen af opgaven.

TAK =)


Svar #10
21. september 2010 af Silahm (Slettet)

Forresten hvordan ville du have lavet 4)?

Den har jo kun 2 rødder, så hvordan skal man finde fortegnsvariationen?? Plejer der ikke at være 3 rødder..???


Svar #11
21. september 2010 af Silahm (Slettet)

Er der ik nogen der ved det??? :-(


Brugbart svar (1)

Svar #12
21. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

4) Polynomiet f(x)= (x+5)*(x-4)3 har rødderne -5 og 4 (3-dobbelt rod), som jeg også skrev i #8. Polynomiet er af grad 4 og har 4 rødder, hvoraf de 3 er sammenfaldene (3-dobbelt rod). Da koefficienten til x4 er 1, ser fortegnsvariationen således ud:

f(x)    +     0       -          0        +
-------------|----------------|--------------------->
x              -5                 4


Svar #13
21. september 2010 af Silahm (Slettet)

Tak =)


Skriv et svar til: Fortegnsvariationen for hvert af polynomierne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.