Matematik

bestem regneforskriften for et andengradspolynom

19. september 2010 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)
Når figuren går gennem punkterne (-1,0), (3,0) og (1,2) hvordan kan jeg så bestemme regneforskriften? : f(x) =ax^2+bx+c ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 -- Man kan se, at rødderne er x=-1 og x=3, og toppunktet er (1;2) . Polynomiet har da formen

f(x) = a(x+1)(x-3) . Brug oplysningen om toppunktet til at bestemme a.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. september 2010 af peter lind

Nu er det så simpelt at de 2 første angiver rødderne i andengradspolynomiet. Brug at f(x) = a(x-r1)(x-r2), hvor r1 oh r2 er rødderne, Af det sidste punkt fås f(1) = 2


Svar #3
19. september 2010 af studerende20 (Slettet)

tak for svaret :) super forklaret.. kom  bare  lige til at tænke, hvordan kan du se at toppunktet er placeret i 1,2?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. september 2010 af ramme2 (Slettet)

#3 x værdien til toppunktet (1) ligger midt imellem skæringspunkterne til x-aksen 3 og -1 .  Hvis du har x-værdien til skæringspunkterne 3 og -1 bliver toppunktets x-værdi     (3-1)/2   Den regel gælder altid.  


Svar #5
19. september 2010 af studerende20 (Slettet)

nåååe (-; tak for det..
Undskyld men er lige kommet i tvivl igen
Jeg udregner ligningen på følgende måde.. f(x)= a(x-r1)(x+r2) 
                                                                               f(x) = a(x+1)(x-3)
                                                                               f(1)=-2  (havde glemt minuset) 
 Men det næste er jeg lidt i tvivl om - skal jeg skrive a= (0+1)(0-3) =2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. september 2010 af mathon

                                     y = a·(x+1)·(x-3)  gennem(1,2)

                                     2 = a·(1+1)·(1-3)


Skriv et svar til: bestem regneforskriften for et andengradspolynom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.