Matematik

rettelse af andengradsligning..

20. september 2010 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har bestemt regneforskriften for f(x)=ax^2+bx+c for parablen der går gennem punkterne (-1,0), (3,0) og (1,-2)
på følgende måde..
f(x) = a(x-r1)(x-r2)

f(x)=a(x+1)(x-3)

f(1)=-2

a*(1+1)(1-3)=-2

a*(-4)=-2

a= -2/-4

a=0,5

f(x)=0,5(x+1)(x-3)

f(x)=0,5(x^2-3x+x-3)

f(x)= 0,5(x^2-2x-3)

f(x)=0,5x^2-x - 1,5

Jeg kan ikke se selv se fejlen  - men kan bare ikke helt få det til at stemme overens med de 2 rødder jeg burde få frem (-1 og 3) .. hmm
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2010 af peter lind

f(-1) = 0,5*(-1)2 -(-1)-1,5  = 0,5+1-1,5 = 0

f(3) = 32/2-3-1,5  = 4,5-.3-1,5 = 0

så hvorfor kan du ikke få det til at passe ?


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Dette er den samme opgave, du har kørende i to andre tråde også.

Forskriften er

f(x) = a(x+1)(x-3)

og konstanten a bestemmes ved

f(1) = -2, dvs a·2·(-2) = -2 eller a = (-2)/-4) = 1/2 .

Så f(x) = (1/2)·(x2 -2x -3) = (1/2)x2 -x -3/2 , hvilket du også fik.

Indsæt f(-1) = (1/2)(-1)2 -(-1) -3/2 = (1/2) + 1 -3/2 = 0 , og

f(3) = (1/2)·32 -3 -3/2 = 9/2 -3 -3/2 = 0.

Det hele passer da smukt.


Skriv et svar til: rettelse af andengradsligning..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.