Matematik

f er strengt voksende på hvert interval?????

21. september 2010 af Lulluu23 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 har fået givet funktionen:

f(x) = 1/x - cos(x) / sin(x)

for alle x∈R med x≠n*π, n∈Z

vis at f er strengt voksende på hvert interval (n*π, (n+1)π)

hvordan gør man det ??? kan slet ikke hitte rede i det


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Find f'(x) og bestem fortegnet for f'(x) . Hvis f'(x) > 0, er f strengt voksende overalt, hvor den er defineret.

Overvej, hvorfor der skal gælde x ≠ nπ , n∈Z


Svar #2
21. september 2010 af Lulluu23 (Slettet)

 bestem fortegnet for f'(x) ??? hvad mener du med det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2 -- Beregn f'(x) og bestem fortegnsvariationen for f'(x) .


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. september 2010 af mathon

            f '(x) = -1/x2 - (-sin2(x) - cos2(x))/sin2(x) = -1/x2 + 1/sin2(x) = [x2 - sin2(x)] / (x2·sin2(x)) =
                                                                                                                      (x+sin(x))·(x-sin(x)) / (x·sin(x))2

nævneren
                     (x·sin(x))2 > 0 for x≠n·π

tælleren
                     (x+sin(x))·(x-sin(x)) > 0  da x>sin(x) for x∈]n·π;(n+1)·π[


Svar #5
22. september 2010 af Lulluu23 (Slettet)

kan du forklarer hvad der sker ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2010 af mathon

således er                    
                      f '(x) > 0 for    ∀x ∈ ]n·π;(n+1)·π[   n∈Z

hvorfor
                      f(x) er strengt voksende


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2010 af jansørensen (Slettet)

Må jeg spørge hvorfor man går viderer med dette:

= [x2 - sin2(x)] / (x2·sin2(x)) = (x+sin(x))·(x-sin(x)) / (x·sin(x))2  ??


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. september 2010 af mathon

behøves heller ikke -
men var er pædagogisk valg


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. september 2010 af jansørensen (Slettet)

f '(x) = -1/x2 - (-sin2(x) - cos2(x))/sin2(x) = -1/x2 + 1/sin2(x)

men er det ikk i orden at sige det her ^^ og da man så ved at /sinx/ < /x/ - så må det betyde at -1/x2 < 1/sin2(x) og hvis dette er sandt så må f '(x) > 0 - hvilket vil sige at f(x) er voksende ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er ikke helt rigtigt sluttet. Derimod kan du slutte således

|sinx| < |x| ⇒ sin2(x) < x2 ⇒ 1/sin2(x) > 1/x2 ⇒ -1/x2 + 1/sin2(x) > 0 ⇒ f'(x) > 0 ...


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. september 2010 af jansørensen (Slettet)

Jeps , sin2(x) < x2 har jeg også filtret med ind på papiret (: .

vil du ikk prøve at kigge på denne:

b)

Bevis, at ligningen f(x) = 0 ikke har nogen løsning i (0,π) og at den har præcist én løsning i (π,2π) ? for samme opgave .


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. september 2010 af Dilan89 (Slettet)

f '(x) = -1/x2 - (-sin2(x) - cos2(x))/sin2(x) = -1/x2 + 1/sin2(x... hvordan får i til dette ?? :S


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. september 2011 af asus92 (Slettet)

Med hjælp fra Den trigonometriske grundrelation (idiotformlen).

sin2(x) + cos2(x)=1


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. september 2012 af Larz (Slettet)

Jeg tillader mig lige at bumpe den her tråd.

 

Når jeg differentierer funktion 1/x - (cos(x)/sin(x)) får jeg:
 

-1/x + 1 + (cos(x)^2/sin(x^2))

 

Er det en omskrivning der skyldes at i får noget andet?

 

Mvh,


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det skyldes nok, at du ikke har differentieret korrekt. Man har

(1/x)' = -1/x2 , og

(-cos(x)/sin(x))' = (sin(x)·sin(x) + cos(x)·cos(x)) / sin2(x) = 1 / sin2(x)


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. september 2012 af Larz (Slettet)

Jeg betroede mig for meget til mit program.

Ved håndregning (brøk-regel) får jeg det du har skrevet.

Tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
22. september 2012 af kam06 (Slettet)

#15

er det ikke meningen man skal bruge L' hopitals regel som at limx0(f(x)) skal man tage og differentiere både tæller og nævner hver for sig? sidder med opgaven nu her :) 


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Jo, det er korrekt at man ved benyttelse af l'Hôpital's regel ved en brøk differentierer brøkens tæller og nævner særskilt.


Skriv et svar til: f er strengt voksende på hvert interval?????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.