Matematik

Trigonometri - 2 sider og en vinkel

23. september 2010 af Spaceflunk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg har fået en opgave, der lyder på at vinkel A er 27 grader og side a=8 og side b=10

Jeg skal så finde c når:

1) Vinkel B er spids

2) Vinkel B er stump

Min fremgangsmåde er så at bruge sinus relationerne, hvor jeg løser den i forhold til min manglende vinkel. Dette gør jeg på min ti89 og får også 2 svarmuligheder, problemet er at svaret er noget lignende 360*(@n3+0,09) og det samme gør mulighed 2.

Er det noget opsætning på min lommeregner? Lærte på HTX hvad problemet var, men det er 5 år siden, så det er jo glemt forlængst.


Håber i kan hjælpe. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Brug sinusrelationen a/sin(A) = b/sin(B) , hvoraf sin(B) = (b/a)·sin(A) = 0,567488 . Heraf fås

B = sin-1(sin(B)) = 34,575º (spids) ,

eller

180º-B = 34,575º , hvoraf B = 145,425º (stump)

Der gælder, at sin(B) = sin(180º-B) .


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. september 2010 af mathon

tegn en skitse og få overblik:

metode 1:

sinusrelationen giver

                             1)           Bspids = sin-1(10·sin(27º)/8)                      sin(V) = sin(180º-V)

                                            c = b·cos(A) + a·cos(Bspids)

                             2)           Bstump =  180º - Bspids

                                            c = b·cos(A) - a·cos(Bspids)

metode 2:
                             cosinus-relationen giver dig

                             a2 = b2 + c2 - 2bc·cos(A)

                             c2 - (2b·cos(A))·c + (b2-a2) = 0

dvs
                             c2 - (20·cos(27º))·c + 36 = 0           hvor andengradsligningens
                                                                                                        • største rod svarer til Bspids
                                                                                                        • mindste rod svarer til Bstump
 


Svar #3
23. september 2010 af Spaceflunk (Slettet)

 Jeg siger mange tak :) Jeg valgte at bruge cosinus relationerne.


Skriv et svar til: Trigonometri - 2 sider og en vinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.