Matematik

Bestem en ligning for tangenten

23. september 2010 af Uncooked176 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået til opgave at bestemme ligningen for tangenten til grafen for f i punkter P(1,f(1)).

Dertil har jeg fået funktionen f(x)=x3+x2

Jeg har valgt at differentiere den til f(x)= 3x2+2*x  og nu er jeg så lidt i tvivl om hvordan jeg fortsætter?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2010 af Duffy

Indsæt i formlen for tangentligningen . . . (pærenemt !)


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2010 af Tyrael (Slettet)

Du kan evt. også anvende TI-89 - eller et andet CAS-værktøj - til at bestemme tangentens ligning for dig.


Svar #3
23. september 2010 af Uncooked176 (Slettet)

Det er uden hjælpemidler..

Men kan du uddybe hvordan jeg sakl sætte det sammen i tangentligningen?


Svar #4
23. september 2010 af Uncooked176 (Slettet)

f(1) har jeg desuden fået til 3*1+2*2*1= 5


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. september 2010 af Tyrael (Slettet)

f(x)=x3+x2 , P(1,f(1))

Røringspunktets andenkoordinat er f(1) = 13+12 = 2

Differentialkvotienten er                       f'(x) = 3x2+2x

Tangentens hældning er                     f'(1) = 3·12+2·1 = 5

Tangentens ligning er                          y = 5x+b

Røringspunktets koordinater  x = 1 og  y = f(x) = 1 indsættes i tangentens ligning:

                                                                     1 = 5·1+b
                                                                     1 = 5·1+b ⇔
                                                                  1-5 = b
                                                                    -4 = b


Altså har tangenten ligningen           f(x) = 5x-4 i punktet P.


Skriv et svar til: Bestem en ligning for tangenten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.