Matematik

Eksponentiel funktion

25. september 2010 af mary94 (Slettet)

Når lys trænger ned gennem vandet i en sø, aftager lysintensiteten. Lysintensiteten f(x) er bestemt ved:
f(x)= 200 · ax
hvor x er dybden målt i meter.
For en bestemt sø gælder, at lysintentsiteten er 32 i 5,0 meters dybde.

a. Beregn a
b. Beregn halveringskonstanten for f og forklar, hvad dette tal fortæller om lysintensiteten i søen.
c) beregn den dybde, der svarer til en lysintensitet på 2,1.
d) Med hvor mange procent aftager lysintensiteten i søen, når dybden vokser med 3,0 meter ? ..

På forhånd tak :  )


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2010 af ramme2 (Slettet)

a. Beregn a      f(x)= 200 · ax   sæt f(x) =32  og x=5  tag logaritmen på begge sider af lighedstegnet. Isoler loga. Da der er tale om en eksponentielt aftagende funktion skal den fundne a<1

b   T½ = log½/loga     indsæt den fundne værdi af fremskrivningsfaktoren a

c  sæt f(x) = 2,1    beregn dybden x.   tag logaritmen på begge sider. isoler x.

d   lysintensiteten aftager med      a3 -1   i decimaltal. Lav det om til %ved at gange med 100



 


Svar #2
25. september 2010 af mary94 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvordan jeg skal isolerelog(a) .. Altså i opgave a ? .. skal jeg så gøre på denne her måde:

f(32) = 200 · a 5
f(32) = 200 ·5 / Log(a) ·log(a)

Så går begge log(a) ud med hinanden så har vi f(32)=200 · 5
f(32)= 1000.

Men det passer ikke .. :S min facit siger det skal give: 0,693.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2010 af ramme2 (Slettet)

32 = 200* a5        fordi f(x) = 32   (lysintensiteten)  og x=5    (5 meters dybde.)

32/200 = a5        divider med 200

log(32/200) = 5 log a        tag logaritmen på begge sider af lighedstegnet. 5-tallet kan sættes udenfor fordi det er en potens

log(4/25) /5 = log a         reducer 32/200. divider emd 5 på begge sider af lighedstegnet.

a= 10log(4/25)/5       log a er en 10 tals logaritme af udtrykket. Du kan også bare trykke på invers log på lommeregneren.

a  ~ 0,6931   fremskrivningsfaktoren a. Det betyder at a aftager med (0,6931-1)= -0,3069 = -30,69% pr meters dybde. Eksponentielt aftagende funktion fordi a<1


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2010 af wåpwåp (Slettet)

 kan i ikke lige uddybe spørgsmål d?

den fumler jeg nemlig med :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2010 af mathon

alment:

                y = b·ax

                y2/y1 = aΔx 

               (y2-y1)/y1 = (y2/y1) - 1 = aΔx - 1

               Δy/y = aΔx - 1

               (Δy/y)·100% = (aΔx - 1)·100%

...............

specifikt:

               (Δy/y)·100% = (0,6931453 - 1)·100% = -66,7%

når dybden i søen vokser med 3,0 meter, aftager lysintensiteten med 66,7%


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2013 af mcbuen (Slettet)

Jeg sidder og har samme opgave, hvordan  kan det være at når jeg tager Ln(32/200)=5*ln(a) altså på lommeregneren, så får jeg -1,83258=5*ln(a)?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2013 af mathon

 

                                   f(x) = 200 · ax                          0<a<1

                                   32 = 23•52 •a5

                                   22 / 52 = a5

                                   (2/5)2 = a5

                                   a = (2/5)2/5 = 0,40,4 = 0,693145

 

din beregning

                                  -1,83258 = 5ln(a)

                                   ln(a) = -0,366516

                                   a = e-0,366516 = 0,693145


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. februar 2013 af mcbuen (Slettet)

Ah det er derfor nu forstår jeg, tusind tak Mathon.


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. februar 2013 af mcbuen (Slettet)

Nåh i min beregning, må jeg bare tilføje det der er ln(a) som er =-0,366516

også derefter finde ud af hvad a er lig med og det er = e^-0,366516=0,693145.

Ellers kan man også gøre det med den anden metode. Så forstår jeg bedre.


Skriv et svar til: Eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.