Matematik

Kompleks eksponentialligning

26. september 2010 af dikkelmikkel (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Angiv alle de rødder til ligningen ez^(2)*Pi = i , for hvilke modulus er mindre end 1

Jeg er i tvivl om hvordan man isolerer z for det virker som om det bliver en meget svær kompleks andengradsligning:

Det skal laves i hånden mere eller mindre.


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lad os skrive tallet z på rektangulær form som

z = a + ib, hvorved

z2π = (a2-b2)π + i·2abπ

Vi skal da løse ligningen

e(a^2-b^2)π·(cos(2πab) + i·sin(2πab)) = i

hvoraf aflæses

cos(2πab) = 0

sin(2πab) = 1

og e(a^2-b^2)π = 1


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Man aflæser, at der må gælde

2πab = (π/2) + 2pπ , p ∈ Z

og

(a2 - b2)π = 0 , dvs

ab = (1/4) + p , p ∈ Z , og

a2 = b2 , dvs |a| = |b| . Der skal altså gælde a = b eller a = -b og

ab = (1/4) + p, p ∈ Z , dvs

±a2 = (1/4) + p, p ∈ Z

Modulus af z = a + ib er |z| = √(a2 + b2) = |a|√2

Da der også skal gælde |z| < 1 , skal vi finde samtlige tal på formen

±a2 = (1/4) + p , for hvilke |a| < 1/√2 , eller for hvilke a2 < 1/2 , altså

a2 = ±(1/4) + p, p ∈ Z , for hvilke a2 < 1/2

a2 = 1/4 er den eneste løsning til dette, så vi finder

(a,b) = (-1/2 ; -1/2) , (-1/2 ; 1/2) , (1/2 ; -1/2) , (1/2 ; 1/2) som de fire mulige løsninger, altså

z = ±(1/2) ±i/2


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2010 af PMusen (Slettet)

Jeg kan virkelig ikke gennemskue hvordan du gør i #2 fra start til bund, især ved aflæsning og hvordan √2 kom frem.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Da |a| = |b|, er |z| = √(a2 + b2) = √(a2 + a2) = |a|√2

Resultatet af #1 var

cos(2πab) = 0

sin(2πab) = 1

og e(a^2-b^2)π = 1

hvor z = a + ib er en løsning til ligningen  ez^2·π = i .

Af de to første ligninger følger, at

2πab = (π/2) + 2pπ , og dermed

ab = (1/4) + p med p ∈ Z .

Af den tredje ligning følger, at

(a2 - b2)π = ln(1) = 0 , dvs

a2 = b2 , og dermed |a| = |b| , dvs a = ±b . Det komplekse tal z har da formen z = a ±i·a = a(1 ±i) . Yderligere skal der gælde, at

ab = (1/4) + p, dvs

a2 = ±(1/4) + p .

Nu søger vi de løsninger z, for hvilke |z| < 1. Vi har |z| = |a|√2 , så vi er begrænset til de a-værdier, for hvilke

a2 = ±(1/4) + p og |a| < 1/√2 . Vi er da begrænset til p = 0, og dermed a2 = 1/4 , dvs |a| = 1/2 og dermed

z = ±(1/2) ±i·(1/2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2010 af PMusen (Slettet)

Indeed. Nu har jeg kun et lille hul tilbage. Det er ved begrænsning for den lille division

|a| < 1/√2,

|a| < 0,7071.


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der søgtes løsninger for hvilke |z| < 1, dvs |a|√2 < 1, dvs |a| < 1/√2 .


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2010 af PMusen (Slettet)

Jeg kom lige i tanke om, ifølge Maple, gives der kun 2 løsninger:

(1/2 ; 1/2i) og (-1/2 ; -1/2i)

Hvilket får mig til at tvivle lidt.


Skriv et svar til: Kompleks eksponentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.