Matematik

f (x) = ln (x) -4 x , x>0 ... Hjælp!

29. september 2010 af sar94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Funktionen f er givet ved ovenstående forskriften 

Hvordan skal jeg kunne gør rede for at f har et maksimum og
bestem maksimumsværdien.

Har virkelig brug for hjælp. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

Løs ligningen f'(x) = 0 .


Svar #2
29. september 2010 af sar94 (Slettet)

 Jeg får dette svar : 1/x-4 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, så løs den lille ligning.


Svar #4
29. september 2010 af sar94 (Slettet)

 Jeg får 1/4..  


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja. Hvad kan du så slutte af dette?


Svar #6
29. september 2010 af sar94 (Slettet)

 Dette vil så sige at f har et maksimum.

Og hvis jeg skal finde maksimumværdien skal jeg så sige f(1/4) ...??


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6 -- Du skal lige undersøge fortegnsvariationen for f'(x) omkring dens nulpunkt, før du kan slutte så langt.


Svar #8
29. september 2010 af sar94 (Slettet)

 Jeg forstå ikke rigitgt. Her er svaret jeg får : 1/x-4


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8 -- Ja, men for at afgøre, om det er et maksimum, eller minimum, eller noget helt tredje, skal du undersøge fortegnsvariationen af f'(x) omkring dens rod ved x = 1/4 . Du har kun bestemt, at f'(1/4) = 0. Du skal også vise, at der er tale om et maksimum her.


Svar #10
30. september 2010 af sar94 (Slettet)

 Er det så rigtigt, hvis jeg siger :  f '(x) >0 som x<1/4 , f '(x) < 0 som x>1/4 ----> x= 1/4

Hmmm.. jeg er forvirret??


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det viser, at f(x) er voksende for x < 1/4 og aftagende for x > 1/4 og f(x) må da have et maksimum ved x = 1/4 . Og dette maksimum er, som du skrev i #6    f(1/4) .


Skriv et svar til: f (x) = ln (x) -4 x , x>0 ... Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.