Matematik

Løse ligning

01. oktober 2010 af pura (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har denne ligning, som jeg skal løse med hensyn til x:

A*e^(r*x)=B*e^(s*x)

Jeg tager ln på begge sider:

ln(A)+r*x=ln(B)+s*x

Men, jeg får, at x'erne går ud med hinanden :S

Nogle, der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

x'erne går jo kun ud mod hinanden, hvis r=s; i så fald reduceres den oprindelige ligning til A = B . Hvis r≠s , fås

(r-s)x = ln(B/A) og dermed

x = ln(B/A)/(r-s) , r≠s .


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2010 af mette48 (Slettet)

A*e^(r*x)=B*e^(s*x)

A/B=e(r*x)/e(s*x)

A/B=e(r*x-s*x)

A/B=ex(r-s)

ln(A/B)=x(r-s)

x=ln(A/B)/(r-s)


Svar #3
01. oktober 2010 af pura (Slettet)

Ja, det fik jeg den også til :) glemte lige en potensregneregel

Men, er kommet til et nyt spørgsmål:

A: 1.2*10^12

B: 5.6*10^12

A har en vækstrate på 0.02, B har en vækstrate på 0.09. Hvornår mødes de to grafer?

Ved ikke hvordan jeg skal sætte de 0.02 og 0.09 ind..Jeg ville umiddelbart gange med 10^vækstrate på begge sider, men det giver et forkert svar.

Er der nogen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er forkert fra linie 2 og nedefter. Det bliver jo

A/B = esx/erx = e(s-r)x , så

x = ln(A/B)/(s-r) = ln(B/A)/(r-s) , r≠s , se også #1.


Svar #5
01. oktober 2010 af pura (Slettet)

Jeg får det samme som dig Andersen11


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så har du vel A = 1,2·1012 , B = 5,6·1012 , r = 0,02 og s = 0,09 og kan så sætte disse værdier ind i løsningen for x:

x = ln(B/A)/(r-s) = ln(5,6/1,2)/(0,02-0,09) = -22,0064


Svar #7
01. oktober 2010 af pura (Slettet)

Svaret skal give: x = (1/0.07)*ln(5.6/1.2) = 22

Men, jeg tænkte mere på, hvordan de 0.02 og 0.09 skal sættes ind i de to forskrifter, hvis man ikke havde foregående løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Dine forskrifter er åbenbart (vi har jo ikke set hele opgaven) A·erx og B·esx . Konstanterne r og s er vækstraterne. Er der byttet om på de to vækstrater?


Svar #9
01. oktober 2010 af pura (Slettet)

Vækstrate til A: 0.09

Vækstrate til B: 0.02

Man får da den negative værdi uanset hvordan man stiller det op?


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9

Så er det jo også omvendt af, hvad du skrev i #3. Så er r = 0,09 og s = 0,02 , og man får

x = ln(B/A)/(r-s) = ln(5,6/1,2)/0,07 = 22,0064


Skriv et svar til: Løse ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.