Matematik

OPSTILLING AF LIGNING?!?!??!?!

04. oktober 2010 af camillahanegal (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Jeg har i en matematikaflevering fået denne opgave:

"I en retvinklet trekant er den ene katete 30 og summen af de to andre siders længder er 80. Beregn den eksakte værdi af disse siders længder.
Vink! Pythagoras. Kald en af de ukendte sider for x. Opstil en ligning og løs ligningen."
 

Jeg kan simpelthen ikke se, hvad det er, jeg skal gøre! Jeg har nørklet med denne opgave den sidste halve time, og jeg kommer bare ikke videre.... HJÆLP?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

I trekanten kender du a = 30 og det er givet, at b+c = 80 . Dermed er c = 80 -b. Indsæt dette i Pythagoras

a2 + b2 = c2 , hvor nu a = 30 og c = 80 -b

302 + b2 = (80-b)2

Reducer og løs den fremkomne ligning i b.


Svar #2
04. oktober 2010 af camillahanegal (Slettet)

Okay.... Ja, det kan jeg sagtens se...

Men skal man så bruge kvadratsætningerne?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Eventuelt til beregning af (80-b)2 .


Svar #4
04. oktober 2010 af camillahanegal (Slettet)

Min lærer har bare ikke forklaret lige præcis det her...


Svar #5
04. oktober 2010 af camillahanegal (Slettet)

Det var det, jeg tænkte... Men så får jeg det til at blive 30 = 40 - 160b....... Og det hænger heller ikke helt sammen, synes jeg ikke...


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du skal udregne tingene korrekt. For eksempel er 302 = 900. Det bliver

900 + b2 = 6400 + b2 -160b

Det ses, at leddene med b2 forsvinder, og tilbage er der

160b = 6400 -900 = 5500, så

b = 5500/160 = 34,375 . Dermed er c = 80 -b = 45,625


Svar #7
04. oktober 2010 af camillahanegal (Slettet)

Jeg er stadig ikke hundrede pct. med, men jeg er bedre på vej nu!
Tak for svaret! :-)


Skriv et svar til: OPSTILLING AF LIGNING?!?!??!?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.