Matematik

Bestemme de h for hvilke hældningen

10. oktober 2010 af masterBarbarian (Slettet) - Niveau: A-niveau

Halløj folkens tænkte om i kunne hjælpe mig med følgende opgave.

På figuren ses grafen for funktionen f.

Bestem de h, for hvilke hældningen for sekanten gennem (-1,2) og (-1+h,f(-1+h)), dvs.

(f(-1+h)-f(-1)) / h

er 1) positiv, 2) negativ, 3) lig med 0, 4) lig med -1, 5) lig med 1.

Figuren er vedlagt.

Tingene kan faktisk godt aflæses på grafen, men ved ikke om jeg må det når opgaven siger bestem, og det har forvirret mig. Hvis jeg gerne må aflæse på grafen, så kan jeg godt lave det og det har jeg gjort, men det med at bestemme det, giver problemer.

Jeg har prøvet at gå tretrinsreglen baglæns igennem for at finde funktionen f, men det fungerede desværre ikke. Dernæst har jeg prøvet med tangentens ligning, men det virkede heller ikke. Nu har jeg så endevendt studieportalen for lignende opgaver men intet. Og har også endevendt min mat-bog men intet igen.

Håber i kan hjælpe :D

Vedhæftet fil: 217.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Hvis funktionen ikke er angivet så skal du bare gøre det grafisk. At bestemme betyder ikke nødvendigvis at udregne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2010 af mathon

      f(x) = -x2 - 2x + 1


Svar #3
10. oktober 2010 af masterBarbarian (Slettet)

#1 Aha ok :D Netop også sådan jeg har gjort. Det forvirrede mig bare da jeg læste opgaven igen :D

#2 Jeg har netop gættet mig frem til funktionen som du nævner, men er der en måde at regne sig frem til den på?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. oktober 2010 af mathon

          -(b/(2a) = -1                                toppunktets 1.koordinat

           c - a·(-1)2 = 2                             toppunktets 2.koordinat

           c = 1


Svar #5
10. oktober 2010 af masterBarbarian (Slettet)

#4 Kan godt se pointen i det du skriver, men kan ikke forstå hvordan du får a og b frem. Og når jeg prøver at isolere c, ender jeg med

c-a*1=2

c-a=2/1

c-a=2

Undskyld jeg ikke helt opfatter tingene, var til fest i går og dagen før, så er helt smadret i dag...


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2010 af mathon

               c - a·(-1)2 = 2    og c = 1

               1 - a·(-1)2 = 2

                1 - a = 2

                a = -1

...

               -(b/(2a) = -1

               b/(2·(-1)) = 1

               b = 1·(-2) = -2


Skriv et svar til: Bestemme de h for hvilke hældningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.