Matematik

Cirkler og vinkler og linjer og afstande

10. oktober 2010 af HFLyngdal (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude.

Jeg har nogle spørgsmål ,som jeg håber i kan hjælpe med at besvare:

1) I kvadratet ABCD er M midtpunktet af siden AD. Linjerne BD og CM skærer hinanden i P. Bestem vinklerne mellem linjerne i skæringspunktet P.

Hvordan gør jeg dette uden nogle tal, punkter eller koordinater?

2) For hvilke værdier af k er vektorerne a = (k+1,2k+1) og b = (k-1,1) parallelle?

3) Bestem skæringspunkterne mellem linjem m med ligningen 5x-14y+33=0 og cirklen med centrum i (3,2) og radius 4.  Bestem endvidere afstanden fra cirklens centrum til linjen samt afstanden mellem de to skæringspunkter.

Jeg har fundet skæringspunkterne (-1,2) og (6,09;4,53) samt afstanden fra centrum til linjen = 1,35. Men hvordan finder jeg så afstanden mellem de to skæringspunkter?

Jeg håber virkelig i kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

1)

Indfører man et koordinatsystem og anbringer AD på x-aksen, vil linien BD have hældningskoefficient -1 og linien MC vil have hældningskoefficient 2 . Den ene af vinklerne mellem linierne i P er da bestemt af

α = tan-1(2) - tan-1(-1) = 63,435º+45º = 108,435º . Den anden vinkel er 180º-α .

2)

Bestem hældningskoefficienterne for de to linier, der har vektor a hhv vektor b som retningsvektor. Vektorerne er parallelle for de værdier af k, hvor hældningskoefficienterne er ens.

3) Benyt punktafstandsformlen

d = √((x1-x2)2 + (y1-y2)2)


Svar #2
10. oktober 2010 af HFLyngdal (Slettet)

Okay, 1'eren og 3'eren var en sindsyg stor hjælp og de er nu læst, så tusind tak for det (:

Men kan du uddybbe 2'eren, tror ikke helt jeg har forstået det du har skrevet ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Linien med vektor a som retningvektor har hældningskoefficienten α = a2/a1 = (2k+1)/(k+1) , mens linien med vektoren b som retningsvektor har hældningskoefficienten β = b2/b1 = 1/(k-1) . Vektorerne er parallelle, hvis de to hældningskoefficienter er ens, dvs

α = β dvs

(2k+1)/(k+1) = 1/(k-1) , der fører til ligningen

(2k+1)(k-1) = k+1 . Dette er en 2.-gradsligning i k. Løs nu ligningen ved at gange ud og reducere lidt.


Svar #4
10. oktober 2010 af HFLyngdal (Slettet)

Okay så er jeg med, det hjælper at få det skåret ud i pap (:
Tusind tal for hjælpen !


Svar #5
10. oktober 2010 af HFLyngdal (Slettet)

Forresten, i spørgsmål 1, er der så ikke 4 vinkler omkring P, da det er to linjer som skærer hinanden i P ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jo, der er to sæt af topvinkler, og en vinkel i det ene sæt er nabovinkel til en vinkel i det andet sæt. Topvinkler er jo lige store, så derfor gav jeg kun to værdier.


Skriv et svar til: Cirkler og vinkler og linjer og afstande

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.