Matematik

Find forskriften af et tredjegradspolynomium

16. oktober 2010 af Sabriel (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Opgaven lyder:

Find forskriften for tredjegradspolynomium f med lokale ekstrema (-3,9), (3,-9)

Håber at der er nogen som kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2010 af mathon

  

                           f(x) = (1/6)x3 - (9/2)x


Svar #2
16. oktober 2010 af Sabriel (Slettet)

Mange tak, men vil du ikke være sød at give en lille forklaring til hvorfor jeg skal gøre sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2010 af mathon

se detaljer
    i
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

har f(x) ekstrema for x = -3 og x = 3 er disse værdier rødder i f '(x)  (f '(-3) = 0 og f '(3) = 0);   SÅ faktorisering:

f '(x) = a(x-3)(x+3) = ax2 -9a   integrerer:    f(x) = 1/3*a*x3 -9ax + d

f(-3) = 1/3*a*(-3)3 -9a(-3) + d  = -9a + 27a + d = 18a + d = 9

f(3) = ...                                                       =  -18a + d = -9      læg disse to ligninger sammen og man får d = 0.

tilbage er  18a = 9  =>  a = 1/2

f(x) = 1/3*1/2*x3 - 9*1/2*x = 1/6*x3 -9/2x


Skriv et svar til: Find forskriften af et tredjegradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.