Fysik

Mekanik. Har brug for hjælp til en hel opgave (3 delopgaver)

16. oktober 2010 af Wolfgang9 (Slettet)

I en position mellem Solen og Joden indsamlede satellitten Genesis i 2 1/2 år partikler fra solvinden. Da Genesis i august 2004 vendte tilbage tiljorden blev bremsefaldskærmen ikke foldet ud, og satellitten styrtede ukontrolleret til jorden. Efterfølgende er en del af det indsamlede materiale blevet reddet fra resterne af satelitten.

solvinden indeholder blandt andet carbonatomer. Genesis indsamlede 1.05*109 carbonatomer pr. sekund fra solvinden. Man kan regne med, at carbonatomerne i solvinden hovedsagligt er 12C-atomer.

jeg har så fået til opgave at bestemme hvor mange GRAM carbon Genesis har kunnet indsamle i løbet af 910døgn.

Jeg starter så med at udregne, hvor mange sekunder, der går på de 910døgn, hvilket giver:

                                                           60sekunder*24timer = 1440*910døgn = 1.31*106

Dette skal jeg vel bare gange med 1.05*109:

                                                         1.31*106 *1.05*109 = 1.375*1015

Men hvad er enheden her? Og hvordan regner jeg om til gram?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Der er 60·60·24·910 s i 910 døgn , hvilket er 7,8624·107 s

Ganget med 1,05·109 carbonatomer giver antallet af indsamlede carbonatomer. Dette skal så ganges med massen af 1 12C atom, som er 12·1,66·10-27 kg = 12·1,66·10-24 g


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. oktober 2010 af dnadan (Slettet)

Husk enheder på dine udregninger!

- En måde, hvorpå dette kan gøres, ville være at lave det sidste tal om til mol(pt. er det atomer), herefter laves det om til g ved at gange med 12 g/mol.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2010 af jonasvest (Slettet)

Du regner ud hvor mange C12 atomer satelitten har indsamlet i løbet af de to år.

Når du ved hvor mange atomer du har. Skal du finde ud af hvor mange mol det svarer til ved at bruge Avogados tal. Derefter kan du udnytte at C12 vejer  ca. 12g/mol.


Svar #4
16. oktober 2010 af Wolfgang9 (Slettet)

Kan det passe, at det giver 8.255*1026carbonatomer*12*1.66*10 -24g=1.64*104g?

Min næste opgave lyder:

For at påbegynde satelittens tur tilbage til jorden ændrede man satelittens hastighed en smule ved at skyde noget stof med massen 0.5kg ud fra satelitten. Stoffet blev skudt ud med farten 1500 m/s i forhold til satelitten. Massen af Genesis efter hastighedsændringen var 493kg.

Beregn størrelsen af satellittens hastighedsændring.

Jeg ved, at jeg skal bruge impulsbevarelse. Og jeg er kommet frem til følgende:

m : Genesis' masse efter hastighedsændringen (493 kg).
dm : massen af det afkastede stof (0.5 kg).
vr : Stoffets hastighed relativt til satellitten (1500 m/s).
v : Genesis' hastighed før hastighedsændringen.
dv : Genesis' hastighedsændring.
 

m(v+dv) + dm(v-vr) - (m+dm)v = 0

Hvilket bliver:

493 kg(v+dv)+0.5kg(v-1500m/s)-(493kg+0.5kg)v=0

Men hvordan kan jeg udregne dv, når jeg har endnu en ukendt variabel, som er v.?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 Der er lige smuttet nogle 10-potenser.

Tiden er 7,8624·107 s med 1,05·109 carbonatomer, det giver i alt 8,26·1016 carbonatomer, hver med massen 12·1,66·10-24 g, i alt 1,64·10-6 g


Svar #6
16. oktober 2010 af Wolfgang9 (Slettet)

Kan se, der er en tastefejl. Kom til at opløfte med 26 istedet for 16. Tak :-)

Nogen der kan hjælpe med det jeg skrev i indlæg 4? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man skal beregne ændringen i Genesis' hastighed. Da massen af de udskudte partikler er meget lille sammenlignet med satellittens masse, gælder der med god tilnærmelse

mstof·vstof = msat·Δvsat , så

Δvsat = mstof·vstof/msat


Svar #8
16. oktober 2010 af Wolfgang9 (Slettet)

Dvs...

(0.5kg*1500m/s)/493 kg = 1.521 m/s?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja .


Svar #10
16. oktober 2010 af Wolfgang9 (Slettet)

Mange tak.


Svar #11
17. oktober 2010 af Wolfgang9 (Slettet)

Hvad med den sidste opgave?

Genesis befandt sig i de 2 1/2 år i samme punkt på forbindelseslinjen mellem Solen og Jorden. Her kunne satellitten under påvirkning af den samlede gravitationskraft fra Solen og fra Jorden følge med Jorden i dennes cirkelbevægelse rundt om Solen.

Opgave: Bestem den afstand fra Jorden, Genesis skal anbringes i, for at den kan forblive i det samme punkt på forbindelseslinjen mellem Solen og Jorden.

Her er jeg fuldstændig på bar bund.


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Gravitationskraften på Genesis fra Solen balanceres ud mod gravitationskraften på Genesis fra Jorden.

Lad afstanden mellem Solen og Jorden være a, og lad afstanden mellem Genesis og Jorden være r. Lad Solen have massen mS, lad Jorden have massen mJ og lad Genesis have massen mG . Der skal da gælde

G·mS·mG/(a-r)2 = G·mJ·mG/r2 , hvoraf

mS·r2 = mJ·(a-r)2 , dvs.

(mS/mJ -1)r2 +2ar -a2 = 0

Kendes forholdet mS/mJ mellem Solens og Jordens masser, kan afstanden mellem Genesis og Jorden findes i enheder af afstanden a mellem Solen og Jorden, som i gennemsnit er 1 AU . Man finder

r = a·(√(mS/mJ) - 1)/(mS/mJ -1) = a/(√(mS/mJ) + 1) ≈ a·√(mJ/mS) , da mS >> mJ .


Svar #13
17. oktober 2010 af Wolfgang9 (Slettet)

Hmm... Isolerer du r fra linje 3 til 4? og hvad er 1 AU?

Og vil det sige, jeg "blot" skal udregne r i sidste udtryk?


Brugbart svar (0)

Svar #14
17. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13

Man ganger overkors og reducerer. Det er en 2.-gradsligning i r, og man vælger den rod, der er > 0. 1 AU var oprindelig defineret som den halve storakse i Jordens bane omkring Solen, når den tilnærmes med en ellipse. Man finder ved opslag, at 1AU = 1,496·1011 m


Svar #15
17. oktober 2010 af Wolfgang9 (Slettet)

Jeg er stadig forvirret mht. de to udtryk og sammenhængen imellem dem? :S

Og udregner jeg r, får jeg 2.598*108m, så jeg ser desværre ikke sammenhængen mellem 1AU og dette heller.


Brugbart svar (0)

Svar #16
17. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#15

Hvis du får a opgivet i opgaven, er der jo heller ingen grund til at blande 1 AU ind i det. Jeg ved heller ikke, om Solens og Jordens masser er opgivet, eller forholdet mellem dem. Det, jeg påviste, er, at

r/a = 1/(√(mS/mJ) + 1)

hvor r er angivet i enheder af a og hvori kun indgår forholdet mellem Solens og Jordens masser. Opgives afstanden a ikke i opgaven, foreslog jeg at bruge 1 AU, som er middelafstanden mellem Solen og Jorden.


Svar #17
17. oktober 2010 af Wolfgang9 (Slettet)

Okay. Nej, ingen af disse oplysninger er opgivet.

Jordens masse er 5.97*1024kg

Solens masse er 1.99*1030kg

afstanden mellem solen og jorden a er givet ved:1.50*1011m

dvs. :

r=1.50*1011m * √5.97*1024kg/1.99*1030kg = 2.598*108m = 2.598*105km.

Kan dette passe?

 


Brugbart svar (0)

Svar #18
17. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#17

Ja, så er mS/mJ = 106/3 og dermed

r = a/(103/(√3) + 1) = 1,729·10-3·a = 2,594·108m = 2,594·105km


Skriv et svar til: Mekanik. Har brug for hjælp til en hel opgave (3 delopgaver)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.