Matematik

løsning af ligning

12. april 2005 af jonasnb (Slettet)
jeg sidder med en opgave der lyder således

2x + (3. rod af)x = 0

mit problem er at vi kun har lært at løse dem med kvardratrod, og jeg kan simpelhen ikke hitte ud af hvad man skal....håber der sidder en med en skarp hjerne som kan hjælpe mig. Takker!

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2005 af frodo (Slettet)

<=> 2^3*x*3+x=0 <=> 8x^3+x=0

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#1: Hmm...

2^3*x*3+x = 8x^3 + x ?

I think not :-)


jonas,

Man hæver en tredierod (kubikrod) ved at opløfte til tredie potens (ligesom du hæver en kvadratrod ved at kvadrere: opløfte til anden potens). Således;

2x + x^(1/3) = 0 =>
x^(1/3) = -2x =>
[x^(1/3)]^3 = x = (-2x)^3 = -8x^3 =>
8x^3 + x = 0 =>
x(8x^2 + 1) = 0

Herfra kan du sikkert selv løse ligningen.

//Singularity

Svar #3
12. april 2005 af jonasnb (Slettet)

Takker for hjælpen, men bliver en smule forvirret over de 2 svar...

men jeg har prøvet at regne på det...
og jeg får x=0, og står tilbage med x^2=-1/8 og det kan man jo ikke tage kvardratroden af, kan det så passe at løsningen bliver x = 0?

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Det er korrekt, hvis du opererer inden for R (de reelle tal), at ligningen

x^2 = -1/8

ingen løsning har. Er det tilfældet, så er der kun løsningen x = 0 til bemeldte ligning;

2x + x^(1/3) = 0

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2005 af frodo (Slettet)

#2: hehe.. Nej, der er vist noget der ikke passer. (måske tasterne på mit tastatur??) ;D

Skriv et svar til: løsning af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.