Matematik

Afbildninger

28. oktober 2010 af Netanu (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg har en opgave som jeg ikke er sikker på at jeg har løst rigtig. 
En lineær afbildning f:R^4--)R^2 er givet ved:
f(x)=x1-2x2+4x3-8x4, x1+x2+x3+x4)

Find abildningsmatricen for f med hensyn til den sædvanlige basis i R^4 og den sædvanlige basis i R^2.
Er lidt usikker om det blot er at jeg skal aflæse det fra f(x) og opstille en matrice eller jeg skal benytte mig af polynomier og monomie baser som jeg ikke har helt styr på. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. oktober 2010 af peter lind

Den kan direkte aflæses. Brug at første søjle er billedet af første koordinat, anden søjle er billed af anden koordinat o.s.v.


Svar #2
28. oktober 2010 af Netanu (Slettet)

 Jeg er med. Men når jeg så i den næsten opgave skal bestemme dimensionen af kernen og billedrummet samt deres basis, får jeg er kernen har basis i nul-vektoren og det samme gælder for billedrummet. Hvordan kan man så bestemme deres dimension, når summen i de to dimension skal give 4: dim(V)=dim(ker)+dim(f(V)) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2010 af peter lind

Hvad mener du med at kernen har basis i 0-vektoren?

Find de vektorer x, for hvilket det gælder f(x) = 0. Løsningen er de vektorer, der ligger i kernen, så du skal finde dimensionen af det vektorrum.

En nemmere måde er at se på søjlerne i matricen. Er der to søjler, der er lineær uafhængig er dimensionen af billedrummet 2. Hvis alle søjler var 0 søjler(jeg ved godt at det er de ikke) ville dimensionen af billedrummet være 0. Ellers vil dimensionen af billedrummet være 1


Svar #4
28. oktober 2010 af Netanu (Slettet)

 Jeg mener at når du fx. løser f(x)=0 så vil du få (0,0), vil dim af kernen så være 0. Hvis ja, skal dim af billedrummet så være 4?


Svar #5
28. oktober 2010 af Netanu (Slettet)

 Desuden så når man så skal finde en base for billedrummet så reducere man matricen og vil så se at matricen ingen løsning har:s


Svar #6
28. oktober 2010 af Netanu (Slettet)

 Sludder se ikke på svar #5 ;) men jeg får dim af billedrummet til 2 men se lige på svar #4


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2010 af peter lind

Hvis du løser ligningen f(x) = 0- vektoren =(0,0) vil du få at løsningen vil være et underrum af det 4-dimensionale vektorrum. Dette underrum er kernen. Underrummets dimension vil højst være 2 da billedrummet højst har dimensionen 2

Højre side af ligningen f(x) = 0 er en 2-dimensional vektor og hvis den skal være 0-vektoren er den (0,0). Du blander måske denne højre side sammen med, hvad der er kernen


Svar #8
28. oktober 2010 af Netanu (Slettet)

 Okay. Men er basen for kernen så (0,0): 
Jeg har løst den således:
x1+x1=0
-2x2+x2=0
4x3+x3=0
-8x4+x4=0   Og løsning blev (0,0)


Brugbart svar (3)

Svar #9
28. oktober 2010 af peter lind

Du skal løse ligningssystemet

x1-2x2+4x3-8x4 =0

x1+x2+x3+x4 =0

Løsningerne bliver 4-dimensionale vektorer så løsningen (0,0) er forkert


Skriv et svar til: Afbildninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.