Kemi

Omdannelse af NaHCO3

28. oktober 2010 af vousaime (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvis man har en opgave, som lyder: Antag at omdannelsen af NaHCO3 sker som angivet i reaktionsskema nr. 1. Hvor stor en stofmængde Na2O dannes der af den anvendte stofmængde NaHCO3? Beregn derefter massen af Na2O.  Hvordan skal jeg så bære mig ad med det?

Jeg har udregnet massen, stofmængden og molarmassen for NaHCO3.

Nogen som har nogen forslag?

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

skriv lige reaktion 1 her. ellers ved vi jo ikke hvad der sker.


Svar #2
28. oktober 2010 af vousaime (Slettet)

NaHCO3 -> Na2O + H2O+CO2


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

den skal du lige have afstemt


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. oktober 2010 af mathon

#2

                        2NaHCO3 ---> Na2O + H2O  +  2CO2


Svar #5
28. oktober 2010 af vousaime (Slettet)

2 NaHCO3 -> Na2O + H20 + 2 CO2

Sorry den manglende information...


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

Du har udregnet stofmængden af NaHCO3 og ifølge den afstemte reaktion (tak Mathon) så får du 1 mol Na2O hver gang du har 2 mol NaHCO3    så nu ved du hvor mange mol Na2O du har og kan så udregne den forventede masse


Svar #7
28. oktober 2010 af vousaime (Slettet)

Okay, det du mener er, at fordi det afstemte skema viser, at vi har 2 NaHCO3, så har jeg dobbelt så meget af det end a Na2O?

Jeg ved ikke om jeg forstår...


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

rigtigt nok,  man siger at molforholdet er 2:1 (to til en).  så  hvis du havde 10 mol NaHCO3 vil du få 5 mol Na2O.


Svar #9
28. oktober 2010 af vousaime (Slettet)

 Okay, nu forstår jeg det. Mange tak skal I begge have :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
28. oktober 2010 af mathon

                2 mol NaHCO3 ækvivalerer 1 mol  Na2O

eller
                stofmængden af det dannede Na2O er det halve af den forbrugte stofmængde af  NaHCO3


Brugbart svar (1)

Svar #11
28. oktober 2010 af mathon

  M(NaHCO3) =  84,00 g/mol

  M(Na2O)      =  61,98 g/mol


Svar #12
28. oktober 2010 af vousaime (Slettet)

 Vent... hvad?

Mener du, at stofmængden af Na2O er det halve af reaktionsproduktet og ikke NaHCO3??


Brugbart svar (1)

Svar #13
28. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

nej det mener han ikke.  #10 er bare en anden formulering af #8


Svar #14
28. oktober 2010 af vousaime (Slettet)

 nåårh, okay.


Svar #15
28. oktober 2010 af vousaime (Slettet)

 Okay, nu har jeg regnet det ud, sådan som I har sagt det, men massen giver ikke mening for mig.

Jeg har fået stofmængden til at give 0,27976 mol og massen til at give 17,3451 g/mol


Brugbart svar (1)

Svar #16
28. oktober 2010 af kieslich (Slettet)

massen bliver vel bare 17,3451g.    Da I lavede forsøget vejede I reaktionsproduktet.  Jeg kan forstå at det teoretiske resultat for Na2O ikke stemmer med det I fik i forsøget ?  så betyder det jo bare at reaktion 1 ikke er den rigtige. Nu laver du bare det samme igen men med reaktion2 og derefter med reaktion3 . En af dem giver et resultat der passer med det I fik i øvelsen, og det må så være den rigtige reaktion.


Brugbart svar (1)

Svar #17
28. oktober 2010 af mathon

en anden reaktion
er formentlig

                                               2 NaHCO3 (s)    --->   Na2CO3 (s)  +  H2O (g)  +   CO2 (g)

M(Na2CO3) = 106,00 g/mol


Brugbart svar (2)

Svar #18
29. oktober 2010 af mathon

og måske

                                                  NaHCO3 (s)   --->   NaOH (s)  +  CO2 (g)

M(NaOH) = 40,00 g/mol


Skriv et svar til: Omdannelse af NaHCO3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.