Matematik

forkort brøken, trin for trin? forkort brøken

28. oktober 2010 af kittkitt (Slettet) - Niveau: 9. klasse

oki, er der nogen derude der  kan forklare mig hvordan jeg forkorter denne her? (F- niveau, ved det, men man skal jo starte et sted...)

(x^2 - y^2) (4x^2 + 16y^2 -16xy) / (x^2 + y^2 - 2xy) (4x^2 - 16y^2)?????


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Brug kvadratsætningerne (a+b)2 = a2 + 2ab + b2  og (a+b)(a-b) = a2 - b2 til at faktorisere tælleren og nævneren. Der bør være en ekstra stor parentes omkring de to faktorer i nævneren.

(x2 -y2)(4x2 +16y2 -16xy) / ((x2 +y2 -2xy)(4x2 -16y2)) =

(x+y)(x-y)(2x-4y)2 / ((x-y)2(2x+4y)(2x-4y)) =

(x+y)(2x-4y) / ((x-y)(2x+4y)) =

(x+y)(x-2y) / ((x-y)(x+2y)) =

(x2 -xy -2y2) / (x2 +xy -2y2)


Svar #2
29. oktober 2010 af kittkitt (Slettet)

oki, det har jeg så lige rodet lidt med men er gået i stå igen..

først: (x+y)(x-y) 4(x^2+4y^2-4xy) / (x-y)^2 4((x^2-4y^2)

så (x+y) (x^2+4y^2-4xy) / (x-y) (x^2-4y^2)

så (x+y) (x-2y)^2 / (x-y) (x+2y) (x-2y)

så x^2-2y^2-2xy + xy / x^2 - 2y^2-xy + 2x?????

synes der er en del at holde styr på...


Brugbart svar (2)

Svar #3
29. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den sidste nævner skal være x2 -2y2 -xy + 2xy , men der skal parentes omkring hele tælleren og omkring hele nævneren.


Svar #4
29. oktober 2010 af kittkitt (Slettet)

er helt gået i stå, tip til hvad jeg så kan gøre? for uh, mit resultat lyder ik for rimeligt. (meget gerne begrunde lidt, så jeg kan forstå hvorfor det er jeg kan korte mere af?


Brugbart svar (2)

Svar #5
29. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Dit resultat er da i overensstemmelse med resultatet i #1, blot skal leddene med xy reduceres lidt i tæller og nævner:

tæller: -2xy + xy = -xy

nævner: -xy +2xy = xy


Svar #6
29. oktober 2010 af kittkitt (Slettet)

jamen, det har du da vist ret i, har vist siddet med det så længe jeg fik stirret mig blind på det! TUSIND TAK :-) !!!


Skriv et svar til: forkort brøken, trin for trin? forkort brøken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.