Matematik

nogle der kan hjælpe?

01. november 2010 af Hjælptilskolen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg kan ikke finde ud af denne opgave, er der nogen som vil hjælpe?

Der er givet funktionen f(x) = x3 + 2x2 - 5x + 1
a) Undersøg om grafen for f har tangenter, som går gennem punktet D(-1, -5) og angiv i
bekræftende fald de tilhørende tangentligninger.
b) Samme spørgsmål, men denne gang med punktet E(2, 7).
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. november 2010 af mette48 (Slettet)

find f'(x), som er et udtryk for liniens hældning.

f'(X)=3x2+4x-5

(x,y)=(-1,-5) og a=3x2+4x-5 indsættes i standardformlen for en ret linie

-5=(3x2+4x-5)(-1)+b       

3x2+4x-5+5-b=0

3x2-4x-b=0

opskriv d

(-4)2-4*3*(-b)=16+12b

find den værdi af b for hvilken d=0 og der derfor kun er en løsning og find derefter løsningen

12b+16=0    b=-16/12 = -1 1/3

x=(4±√0)/2*3=2/3

a=3x2+4x-5 indsæt x-værdien og find a

a=3*(2/3)2+4*2/3-5 =4/3 +8/3 -5 = -1

tangent y=-x- 1 1/3


Svar #2
01. november 2010 af Hjælptilskolen (Slettet)

tusind tak! prøver lige at gennemskue det :-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. november 2010 af kieslich (Slettet)

a)  kald det eventuelle røringspunkt for (x0, f(x0) )    så er tangentens hældning  f '(x0).  Hældningen kan også beregnes ved

( f(x0) - (-5) ) / (x0 - (-1))  = ( f(x0)+5 ) / (x0 + 1)

CAS:   solve( f '(x0) = (f(x0)+5)/(x0+1) , x0)

b) bemærk at punktet ligger på grafen for f(x).


Svar #4
02. november 2010 af Hjælptilskolen (Slettet)

når jeg skriver dit svar i ti Nspire, giver det intet svar :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. november 2010 af mathon

a)

tangentligning i (xo,f(xo)):

                                                    y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

                                                    y = (3xo2+4xo-5)·(x-xo) + xo3 + 2xo2 - 5xo + 1
som
da D(-1, -5) ikke ligger på grafen for F(x)

kræves

                                                    -5 = (3xo2+4xo-5)·(-1-xo) + xo3 + 2xo2 - 5xo + 1

med løsningen
                                                     xo = 1                    (der findes altså en tangent gennem D)
hvorfor
tangenten gennem D
har ligningen
                                                     y = (3·12+4·1-5)·(x-1) + 13 + 2·12 - 5·1 + 1        

                                                     y = 2x - 3


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. november 2010 af kieslich (Slettet)

jeg får x = 1 i TII

Vedhæftet fil:hældning.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #7
02. november 2010 af mathon

b)
            f(2) = 7
        hvorfor  E - som anvist i #3's nederste linje - ligger på grafen for f(x)

tangentligning i (2,7):

                                                                     y = (3·22+4·2-5)·(x-2) + 7

                                                                     y = 15x - 23

      

             


Skriv et svar til: nogle der kan hjælpe?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.