Matematik
Planintegral med kartesiske/polære koordinater
Jeg har spørgsmålet
http://cl.ly/35fw
Hvad skal man gøre hvis man skal beregne det som polære koordinater? Jeg kan slå omregningsformler op overalt på nettet, men er ikke helt sikker på hvordan man rent faktisk skal bruge dem..
Svar #1
03. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
I polære coordinater sætter man x = r·cos(θ) og y = r·sin(θ), hvor så
r = √(x2+y2) og cos(θ) = x/r og sin(θ) = y/r , r > 0.
Den halve cirkelskive i opgaven svarer da til 0 ≤ r ≤ 1 og π/2 ≤ θ ≤ 3π/2 , og arealelementet dA = dx·dy = r·dr·dθ . Dermed fås
∫D x2 dA = 0∫1 π/2∫3π/2 r2·cos2(θ)·r·dθ·dr = 0∫1 r3dr·π/2∫3π/2 cos2(θ) dθ
Svar #3
09. november 2011 af NMette (Slettet)
Har lige 3 spørgsmål, da jeg har fået samme opgave:
1: Hvordan omskrives D til 0 ≤ r ≤ 1 og π/2 ≤ θ ≤ 3π/2 ?
2: Arealelementet dA = dx · dy = r · dr · dθ, hvorfor?
3: Hvorfor bliver 0∫1 π/2∫3π/2 r2·cos2(θ)·r·dθ·dr lige pludselig til 0∫1 r3dr · π/2∫3π/2 cos2(θ) dθ
Jeg vil gerne aflevere opgaven færdiglavet, men vil da også lære hvad jeg i virkeligheden laver, er ikke meget for at skrive af.
Håber nogen kan/vil svare :)
Svar #4
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)
#3
1. Jeg kan ikke lige huske, hvad opgaven gik ud på, og linket i #0 virker ikke længere. Men der må være tale om halvcirklen med radius 1 , centrum i (0,0) og med x ≤ 0 . Ved at se på, hvorledes polære koordinater er defineret, vil man indse, at det drejer sig om den del af enhedscirklen, der har argumenter mellem π/2 og 3π/2 .
2. Ændrer man et sæt polære koordinater (r ; θ) til (r + dr ; θ + dθ), udspændes et infinitesimalt rektangel med siderne dr og r·dθ, hvorfor arealelementet er dA = r·dr·dθ .
3. I integralet kan de variable r og θ helt separeres, så man kan flytte r-faktorerne uden for θ-integralet.
Svar #5
31. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)
er man så færdig med opgaven når man har 0∫1 r3dr·π/2∫3π/2 cos2(θ) dθ
Svar #6
31. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)
hvordan kommer du frem til 0 ≤ r ≤ 1 ? er det ved at indsætte hhv. -1 og 0 (fra -1 ≤ x ≤ 0) i hhv. -√(1-x2) og √(1-x2) (fra -√(1-x2) ≤y≤√(1-x2)) hvormed fås
-√(1-(-1)2) = 0
√(1-02) = 1
Svar #8
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)
#6
Det indses lettest ved at lave en tegning, Læs forklaringen i #4.
Svar #9
31. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)
hvad er det så man indsætter i integralet 0∫1 r3dr·π/2∫3π/2 cos2(θ) dθ for at få det endelige resultat?
Svar #10
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)
#9
Man beregner de to integraler særskilt. Man har
0∫1 r3dr = [r4/4]10 = 1/4 og
π/2∫3π/2 cos2(θ) dθ = [θ/2 + sin(2θ)/4]3π/2π/2 = π +(1/4)·(sin(3π)-sin(π)) = π ,
så
∫D x2 dA = 0∫1 π/2∫3π/2 r2·cos2(θ)·r·dθ·dr = 0∫1 r3dr·π/2∫3π/2 cos2(θ) dθ = π/4 .
Svar #11
31. oktober 2013 af jenshansen10 (Slettet)
...er du sikker på du ikke laver en regnefejl i π/2∫3π/2 cos2(θ) dθ = [θ/2 + sin(2θ)/4]3π/2π/2 = π +(1/4)·(sin(3π)-sin(π)) = π
når jeg udregner ∫ cos2(θ) dθ (tjekket med maple) får jeg resultatet 1/2 cosθ sinθ +1/2 θ og ved indsættelse af grænserne giver dette dermed 1/2 π
Svar #12
31. oktober 2013 af Andersen11 (Slettet)
#11
Ja, du har ret. Linierne i #10 skal rettes til
π/2∫3π/2 cos2(θ) dθ = [θ/2 + sin(2θ)/4]3π/2π/2 = π/2 +(1/4)·(sin(3π)-sin(π)) = π/2 ,
så
∫D x2 dA = 0∫1 π/2∫3π/2 r2·cos2(θ)·r·dθ·dr = 0∫1 r3dr·π/2∫3π/2 cos2(θ) dθ = π/8 .
Skriv et svar til: Planintegral med kartesiske/polære koordinater
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
