Matematik

Pyramide

06. november 2010 af came (Slettet) - Niveau: B-niveau

Tegning af en pyramide

Volumen= 100

1. Find det mindste overflade areal.

2. Find tilhørende h og x (x= grundlinjen og h= højden)

Jeg går ud fra jeg skal bruge pythagoras, men hvordan ved jeg ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2010 af Mongomaniac (Slettet)

 en pyramides rumfang er 100. går vi ud fra at pyramiden er spids stump ret, du må have fået noget info omkring mindst en side


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2010 af Mongomaniac (Slettet)

 Jeg vil nu sige at du skulle gå ud fra formlen omkring pyramider Areal * Højde / 3 = 100

stil det op som en ligning 

X * Y / 3 = 100

X * Y       = 300

der til kan vi komme, men er pyramiden ret, så kan vi regne det ud.

så hedder den 

x2 * x / 3 = 100

x2 * x      = 300

x3 + 300 = 0

så har vi pludselig en tredjegradsligning der måske kan regnes


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2010 af Mongomaniac (Slettet)

 x3= -300

tag den tredje rod af -300 og så vil du ha' svaret. Det ville være min løsning, vis altså at sidekanten er lige så lang som højden


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Din ligning med x2·x = x3 er jo en 3.-gradsligning. Fortegnet til 300 i den sidste ligning skal vel være - .

Man går ud fra, at grundfladen er et kvadrat med siden x. Pyramidens rumfang er da

V = (1/3)·h·x2 = 100

Overfladearealet består af et kvadrat med siden x samt fire ligebenede trekanter, hvis grundlinie er x, og hvis højde H er hypotenuse i en retvinklet trekant med kateter h og x/2 . Der gælder derfor

H2 = h2 + (x/2)2 , og overfladearealet er

A = x2 + 4·(1/2)·H·x = x2 + 2·x·√(h2 + (x/2)2)

Isolerer vi nu h fra udtrykket for pyramidens rumfang V, fås

A(x) = x2 + 2·x·√((300/x2)2 + (x/2)2)

Løs nu ligningen A'(x) = 0 til bestemmelse af det mindste rumfang.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2010 af Mongomaniac (Slettet)

 fik lige lavet en fejl :P ja jeg glemte at ændre fortegn.


Svar #6
06. november 2010 af came (Slettet)

Tak for, hjælpen ind til videre.

Når du siger det mindste rumfang mener du så, at jeg vil finde det mindste overfladeareal som opgaven antyder?

Du siger jeg skal løse ligningen A'(x)= 0

Bliver det så?

2x+x1√((300/2x)2 + (x/2*)2)

Er dette svaret til opgave 1?

Hvordan regner man opgave 2 ud?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, jeg mente det mindste overfladeareal, ikke rumfang --- min fejl her. Rumfanget er jo konstant.

Løs ligningen A'(x) = 0


Svar #8
06. november 2010 af came (Slettet)

Har jeg ikke gjort det her?

2x+x1√((300/2x)2 + (x/2*)2)= 0


Skriv et svar til: Pyramide

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.