Kemi

Bjerrum diagram

07. november 2010 af topsecret (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg skal tegne et bjerrum diagram for syre-base systemet HSO4- - SO42-

Jeg starter med at tilsætte 0,5 M HCl og gør min opløsning 0,1 M saltsur. Derefter tilsætter jeg 0,5 M Na2SO4.

Men hvordan finder jeg PH og Pks/Pkb så jeg kan tegne bjerrumdiagrammet?

Håber der er nogen der kan hjælpe mig :) på forhånd tak.

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2010 af mathon

                         pH(x) = pKs2  +  log((1-x)/x)

når
         x er syrebrøken [syre] / cs

pKs2 = 1,92
 


Svar #2
07. november 2010 af topsecret (Slettet)

Er syrebrøken det samme som Ka?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2010 af mathon

nej
syrebrøken er den aktuelle syrekoncentration divideret med den formelle syrekoncentration - her HSO4-

    0<x<1


Svar #4
07. november 2010 af topsecret (Slettet)

Okay ..

Men hvordan regner man Pka om til Ka? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. november 2010 af mathon

               Ka = 10-pKa


Svar #6
07. november 2010 af topsecret (Slettet)

Tak, det noterer jeg straks :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. november 2010 af mathon

sammenlign
med

Vedhæftet fil:Bjerrumdiagrammer.doc

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. november 2012 af Mirakur (Slettet)

Jeg sidder med samme opgave og har fået fejl for min fremgangsmåde - kan jeg få set måden hvorpå det skrives korrekt, så man kan tegne værdierne ind for

pka-1 og pka+1 osv.?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2012 af mathon

@#8

kommer af

                                    pH = pKs + log((1-x) / x)

   som for x = (10/11)
                       giver  
                                    pH = pKs - 1

   som for x = (1/11)
                       giver  
                                    pH = pKs + 1
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. november 2012 af Mirakur (Slettet)

pKs for HSO4- = 1,99

og derefter pH = 1.99-1 = 0,99

og pH = 1,99 +1 = 2,99

 

Og afsætter punkterne for HSO4- i et bjerrum diagram

 

og derefter finde pks for SO4^2-

pH = x-1 =

pH = x+1 =


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. november 2012 af mathon

                                    pH = 1,99 + log((1-x) / x)

   som for x = (10/11) = 90,91%
                       giver  
                                    pH = 1,99 - 1 = 0,99

   som for x = (1/11) = 9,09%
                       giver  
                                    pH = 1,99 + 1 = 2,99
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. november 2012 af Mirakur (Slettet)

Ja, men det er for Hydrogensulfat, ikke?

 

Hvad med SO4^2- - når den skal tegnes ind, hvilke værdier skal jeg tage udgangspunkt i 


Skriv et svar til: Bjerrum diagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.