Matematik

parameterfremstilling og linje

10. november 2010 af LSanonym (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej.. er der nogen som kan hjælpe mig med denne opgave??

En linje l har parameterfremstillingen (x,y) = (1,2)+t(2,1)  og en anden linje m har ligningen (a+1)x + 3ay + 1 = 0

Find a således at l og m er

a) parallelle

b) ortogonale

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2010 af PeterValberg

 Du skal omskrive den første fra parameterfremstilling til normalform:

a(x - x0) + b(y - y0) = 0

hvor a,b er normalvektorens x,y koordinater
normalvektoren kan bestemmes som tværvektoren til linjens retningsvektor (aflæses af parameterfremstillingen)
og x0, y0 er koordinaterne til det kendte punkt i parameterfremstillingen (1,2) 

I den anden linjes ligning kan dennes normalvektors koordinater aflæses som koefficienterne til henholdsvis x og y, hvilket er (a+1) for x og 3a for y

a) hvis linjerne er parallelle skal gælde at determinanten

b) hvis linjerne er orthogonale skal gælde at prikproduktet 

udnyt det til at bestemme a i de to tilfælde

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2010 af mathon

         x = 1 + 2t
         y = 2 + t
 

         x = 1+2t
     -2y = -4 - 2t              som adderes

     x - 2y = -3

               L :  x - 2y + 3 = 0


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2010 af PeterValberg

 Omskrivningen af parameterfremstillingen er i princippet unødvendigt

du skal blot bestemme tværvektoren til retningvektoren (det er linjens normalvektor)

hvis fx

så er tværvektoren

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: parameterfremstilling og linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.