Matematik

vis punkterne ligger på linie

10. november 2010 af mikhans (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvordan vis jeg, at punkterne A = (51,37), B = (85, 64), C = (119, 91) ligger på en ret linie?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2010 af PeterValberg

 brug punkterne A og C til at finde ligningen for den rette linje, der går gennem de to punkter.

derefter indsætter du det sidste punkt B i ligningen og checker "om det passer", - hvis ja, A,B,C ligger på en ret linje
hvis nej, - tja, så gør de ikke

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
10. november 2010 af mikhans (Slettet)

men hvordan finder jeg ligningen via. beregning?


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. november 2010 af PeterValberg

 en ret linje kan beskrives med ligningen y = ax + b

hældningskoefficienten a bestemmes som  a=(y2 - y1)/(x2 - x1)

hvor x1 og y1 er koordinaterne til det ene punkt
x2 og y2 er således koordinaterne til det andet punkt

konstanten b bestemmes ved at indsætte den fundne værdi for a samt et kendt punkt på linjen i den rette linjes ligning (den står øverst i dette indlæg)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (3)

Svar #4
10. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis punkterne A, B, og C ligger på en ret linie, er vektorerne AB og AC parallelle. Det er ensbetydende med, at vektorerne AB og AC^ er ortogonale. Hvis derfor ABAC^ = 0, ligger punkterne på en ret linie.


Svar #5
10. november 2010 af mikhans (Slettet)

a=(102,74 - 51,37)/(239,82 - 119, 91)

nu har jeg indsat a ind som y1 og c ind som x1

men jeg er stadig lost...


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Koordinaterne for punkterne er givet som (x , y) . Du beregner hældningskoefficienten for linien gennem to af punkterne ved at dividere forskellen i y-koordinaterne med forskellen i x-koordinaterne, som vist i #3.


Svar #7
10. november 2010 af mikhans (Slettet)

dividere forskellen i y-koordinaterne med forskellen i x-koordinaterne = 5,37 / 119,91  ?

det giver ingen mening for mig..
sorry.


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Se på punkterne A og B. y-koordinaterne er 37 og 64, og x-koordinaterne er 51 og 85. Man finder da

a = (64-37)/(85-51) .

Du kombinerer x- og y-koordinater til et decimaltal. Punkternes koordinater er givet på formen (x , y) . Hvert punkt har to koordinater, en x-koordinat og en y-koordinat.


Svar #9
10. november 2010 af mikhans (Slettet)

sorry det er mig der vrøvler, men har tusind ting jeg skal lave :)
jeg var kommet til at indsætte de forkerte tal, men okay er det så her du vil hen af?

(64-37)/(85-51)  = 27/34 = 0,794


 


Svar #10
10. november 2010 af mikhans (Slettet)

kan jeg så i det mindste ikke få svaret :)?

jeg ikke tror vi kommer længere med det her..


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, a = 27/34. Så beregn hældningen for linien gennem A og C. Hvis den har samme hældning som linien gennem A og B, ligger de tre punkter på samme linie.


Svar #12
10. november 2010 af mikhans (Slettet)

det her er hvad jeg har indtil videre: y = 27/34 + b

forstår ikke hvad du mener med "beregn hældningen for linien gennem A og C. Hvis den har samme hældning som linien gennem A og B, ligger de tre punkter på samme linie."

hvordan skal svaret præsenteres, skal det blive til en ligning eller hvad?
 


Brugbart svar (1)

Svar #13
10. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ovenfor har du benyttet koordinaterne for punkterne A og B til at beregne hældningskoefficienten for linien, der går gennem A og B. Resultatet var en hældningskoefficient

aAB = 27/34 .

Brug nu samme fremgangsmåde til at beregne hældningskoefficienten for den linie, der går gennem punkterne A og C. Hvis denne linie gennem A og C har samme hældningskoefficient som linien gennem A og B, har de to linier samme hældningskoefficient og de g9r begge gennem A, derfor vil linien gennem A og B være den samme linie som linien gennem A og C, hvilket viser, at de tre punkter A, B og C ligger på den samme linie.


Svar #14
10. november 2010 af mikhans (Slettet)

jeg når umiddelbart frem til dette resultat, er det korrekt?

aAB = 27/34
bAB = 82/40
 


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#14

Der er ingen grund til at beregne b. Prøv i stedet at beregne hældningskoefficienten aAC for linien gennem punkterne A og C.


Svar #16
10. november 2010 af mikhans (Slettet)

jeg skrev forkert, 82/40 er ac
 


Brugbart svar (1)

Svar #17
10. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#16

Jeg finder

aAC = (91-37)/(119-51) = 54/68

Sammenlig nu det med aAB .


Skriv et svar til: vis punkterne ligger på linie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.