Matematik
Bestem integrals grænseværdi
Jeg kan ikke løse opgaven:
"Vis, at det uegentlige integral integral( 1/(x * sqrt( ln( x ) ) ), 1, e ) er konvergent og bestem dets værdi"
Svar #1
12. november 2010 af PeterValberg
prøv at se, om dette link kan hjælpe dig et stykke videre:
http://da.wikipedia.org/wiki/Uegentligt_integral
Svar #2
12. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
Med substitutionen t = ln(x) , dt = (1/x) dx , omskrives integralet til
1∫e dx/(x√(ln(x))) = 0∫1 t-1/2 dt = [2t1/2]10 = 2
Svar #3
14. november 2010 af magnuspersson (Slettet)
Jeg forstår, at du differentierer t=ln(x) mht. x, og isolerer så dt (dt=1/x dt). Men jeg forstår ikke "∫ dx/(x*√(ln(x)))" Hvorfor må du lave helt om på formen "∫ f(x) dx"?
Svar #4
14. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
#3
Det er omskrivningen
∫ f(x) dx = ∫ f(x(t)) ·(dx/dt) dt
der finder sted, med substitutionen x = x(t). Her er f(x) = 1/(x·√(ln(x))) og x(t) = et , så dx/dt = et = x , og f(x(t)) = 1/(x·√(t)) . Dermed er
f(x(t))·(dx/dt) = 1/√t = t-1/2 , og dermed
∫ f(x(t)) ·(dx/dt) dt = ∫ t-1/2 dt = 2t1/2 + k
Når vi ved beregningen af det bestemte integral skal indsætte grænser, ændres de oprindelige grænser a = 1 og b = e til t(a) = t(1) = ln(1) = 0, og t(b) = t(e) = ln(e) = 1 .
Skriv et svar til: Bestem integrals grænseværdi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
