Kemi

fremstilles

16. november 2010 af wwwhmm (Slettet)

1,00 kg NaCl omsættes med svovlsyre:

NaCl(s) + H2SO4 → HCl(g) + NaHSO4(s)

Hvor mange ml 20,0 % saltsyre (ρ = 1,10 g/ml) kan fremstilles af det dannede HCl?

En der vil gi en hånd med ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2010 af mathon

                                                                     NaCl (s)  +  H2SO4 (aq)   --->   HCl (g)  +  NaHSO4 (aq)
ækvivalente stofmængder i mol:                                1                                           1
ækvivalente stofmængder i g:                                58,45                                   36,465
aktuelle stofmængder i g:                                     1000                                         x

HCl: (hydrogenchlorid)

               mængdeberegning:
                                                           x / (36,465 g) = 100/58,45

                                                           x = (100/58,45) · (36,465 g) = 623,867 g ren hydrogenchlorid


               saltsyre = (623,867 g) / 0,20 = 3119,33 g
      dvs
               volumen (3119,33 g) / (1100 g/L) = 2,83576 L = 2835,76 mL
 


Svar #2
16. november 2010 af wwwhmm (Slettet)

Må jeg spørge til udregningerne :

x / (36,465 g) = 100/58,45

x = (100/58,45) · (36,465 g) = 623,867 g
 

Hvad er det der bliver gjort her ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2010 af mathon

tastfejl
               skal være
                                     x = (1000/58,45) · (36,465 g)

             forholdsidentitet:
                                                    x / (36,465 g) = (1000 g) / (58,45 g)

 

hvor enhederne på højre side forkortes "bort"

hvoraf ved isolering af x

                                                    x = (1000/58,45) · (36,465 g)

         


Skriv et svar til: fremstilles

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.