Matematik

Opgave - Er den god nok?

17. november 2010 af nytz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har de sidste 3 timer siddet og lavet en matematik aflevering til imorgen

Ville lige høre om der er nogle som kan sætte fingeren på nogle tydelige fejl hvis det er nogle og ellers bare lige give noget feedback inden jeg afleverer den imorgen


Svar #1
17. november 2010 af nytz (Slettet)

Når jeg vedhæfter den kommer der intet frem??


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. november 2010 af navn1994 (Slettet)

hvilket program bruger du?

bare læg det ind her. =)


Svar #3
17. november 2010 af nytz (Slettet)

Det er en word fil, men det ser dårligt ud når jeg kopiere det ind, da udregningerne ikke er i midten

Afleveringsopgave 3

Opgave 1
Beregn ligning for den rette linje som går gennem punkterne (1,4 ) og (8,18)

Ligningen for den rette linje er

y=ax+b

Givet 2 koordinater (x1,y1) og (x2,y2), kan ligningen, for den lineære funktion der går igennem nævnte to punkter, bestemmes. Først findes hældningskoefficienten (a), ved hjælp af følgende formel:

a=(y2-y1)/(x2-x1)↔(18-4)/(8-1)= 14/7=2
Derefter findes skæringen med y-aksen (b), ved hjælp af denne formel:

b=y1-ax1=4-2·1=2

Ligningen for denne linje er hermed

y=2+2


Beregn ligning for den rette linje som går gennem punkterne (4,6) og (-1,-3)

Benytter samme metode som i ovenstående opgave:

a= (-3-6)/(-1-4)=(-9)/(-5)=-1,8

b=6--1,8·4=11,8

y=-4,6+11,8

Opgave 2
I internetbutikken Kurts Krimi Bix kan man bestille krimier skrevet af den kendte forfatter Henry Håndjern. Krimierne koster kr. 49,95 per styk og forsendelse med Post Danmark koster 75 kroner.
Gør rede for at prisen for en bestilling hos Kurts Krimi Bix er en lineær funktion af antallet af krimier der bestilles

Det er en lineær funktion, fordi vi har en afhængig variabel (prisen pr/stk) og en uafhængig (forsendelsen)
Opstil en regneforskrift for funktionen
Da vi har en afhængig- og en uafhængig variabel kan man jeg opstille ligningen
y = ax+b
Her er a prisen for varen og x er antallet, mens b i det her tilfælde er prisen på forsendelsen
I Birthes Bestseller Shop kan man bestille bøger til 55,50 kr. Birthes bøger udbringes med fragtmand og det koster 48 kr.
Opstil en regneforskrift for prisen hos Birthe som funktion af det bestilte antal bøger

y=55,50·x+48

Hvor mange bøger skal man købe før det bedst kan betale sig at købe dem hos Kurt? Begrund svaret
Først trækker man prisen for forsendelsen fra hinanden

75-48=27

Derefter gør man det samme for prisen pr. bog

55,50-49,95=5,55

Til sidst finder man så forholdet mellem de 2 tal

27/5,55=4,86

Da man ikke kan købe 4,86 af en bog, betyder det at man skal købe 5 bøger før det kan betale sig at købe dem hos Kurts Krimi Bix

Opgave 3

I en trekant ABC, hvor vinkel C er spids, er AC = 11,9 og BC = 27,3. Desuden oplyses, at trekantens areal er 68,9

Beregn vinkel C

Først finder jeg siden c ved hjælp af Pythagoras sætningen

a^2+b^2=c^2↔?27,3?^2+?11,9?^2=√886,9=29,78
Herefter kan jeg finde vinklen C ved at benytte Cosinusrelationerne

cosC=(a^2+b^2-c^2)/2ab=(?27,3?^2+?11,9?^2-?29,78?^2)/(2·27,3·11,9)=0.0079 ↔89,54°

Beregn siden c og vinklen B

c er allerede fundet i overstående udregninger

a^2+b^2=c^2=?27,3?^2+?11,9?^2=√886,9=29,78

Vinklen B finder jeg ved igen at bruge Cosinusrelationerne

cosB=(a^2+c^2-b^2)/2ac=(?27,3?^2+?29,78?^2-?11,9?^2)/(2·27,3·29,78)=0,9166 ↔23,56°

Opgave 4
Figuren viser em trekant ABD. Punktet C ligger på siden AD, således at vinkel C er ret. Nogle af målene fremgår af figuren

Beregn vinklen A og siden AB

Først finder jeg siden AB ved hjælp af Pythagoras sætning

a^2+b^2=c^2↔5^2+3^2=√34↔5,83

Nu hvor jeg kender værdien af hypotesen, og jeg ved at trekanten er retvinklet, kan jeg beregne vinklen A

SinA=a/c↔3/5,83=0,5145↔30,96°

Beregn siden BD og CD

Først regner jeg vinkel B ud

180-90-23=67°

Herefter kan jeg ved brug af Sinusrelationerne finde siden CD

b/sin?B =c/sin?C ↔b/sin??(67)? =3/sin??(23)? =b/(sin(67))=7,68

b=sin(67)·7,68= 7,07

Nu kan jeg anvende Pythagoras til at finde siden BD igen, da jeg kender 2 sider i forvejen

b^2=a^2-c^2↔a^2=?7,07?^2-3^2=√(40,98=6,4)

Beregn længden af højden h

Først beregner jeg B i den nye trekant

180-67-67=48°

Herefter finder jeg D i den nye trekant, da jeg allerede har de 2 andre kan jeg bare trække dem fra summen af en trekant

180-90-48=42


Nu kan jeg bruge Sinusrelationerne, fordi jeg har 3 kendte værdier og kan regne den 4. ud

a/sin?A =b/sin?B ↔6,4/sin?90 =b/sin?48 ↔6,4=b/sin?48

b(h)=sin??48·6,4=4,76?

Opgave 5
Løs følgende ligninger

3(x-2)=8x↔3x-6=8x↔5x-6
x=(-6)/5x=-1,2

2/(x+1)=5/x=2x=5(x+1)↔2x=5x+5↔3x=5
x=5/3=1,666

Opgave 6
Reducér udtrykket
Ved hjælp af kvadratsætningerne kan jeg forkorte brøken

((p+q)(p-q)-(p+q)^2)/(q+p)=(p+q)(p-q)+ (p+q)^2

(p+q)((p-q)+(p+q)) = (p+q)(2p)


Mads Hargreave – 1bg
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. november 2010 af navn1994 (Slettet)

DU er 27 år, og laver sådan noget matematik på word?


Svar #5
17. november 2010 af nytz (Slettet)

jeg er 16 ig går i 1g med Mat A

Som sagt, ser det meget ringere ud fa alle opstillingerne failer når jeg poster det her


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. november 2010 af navn1994 (Slettet)

også mig, men prøv lige at uploade den i en anden format så.


Svar #7
17. november 2010 af nytz (Slettet)

ok 2min så


Svar #8
17. november 2010 af nytz (Slettet)

hver gang jeg trykker vedhæft fil og finder den, sker der intet når jeg så trykker færdig


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. november 2010 af Alkymisten (Slettet)

Upload den her: http://peecee.dk/ og link derefter til den


Svar #10
17. november 2010 af nytz (Slettet)

http://peecee.dk/upload/view/275461

tak for linket, her er den så


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. november 2010 af badooo (Slettet)

Der er noget galt. I den første:

Ligningen for denne linje er hermed

y=2+2

Kan du selv spotte fejlen? Den samme fejl opstår i opgave 2. (jeg har btw. ikke regnet igennem. Spotter bare de fejl jeg lige ser)

Opgave 3: Du må IKKE!! bruge pythagoras til at beregne siderne i en trekant, før du VED at trekanten er RETVINKLET.


Svar #12
17. november 2010 af nytz (Slettet)

Ah tusind tak, havde glemt at skrive x bag ved talene i opgave 1

også opgave 3 er en åbenlys fejl som jeg vil ændre

rigtigt mange tak herfra du har nok lige reddet mig en karakter højere :D


Brugbart svar (1)

Svar #13
17. november 2010 af pensionist (Slettet)

Opgave 1

b = 6 -4*1,8 = 6 - 7,2 = - 1,2

Opgave2 er rigtig.


Svar #14
17. november 2010 af nytz (Slettet)

hvor får du de tal fra i opgave 1?

mener du ikke opgave 5 med ligningerne? der får jeg -1,2


Svar #15
17. november 2010 af nytz (Slettet)

nogle der har noget feedback på opgave 4, 5 og 6?

skal lige sige at jeg er utrolig glad for at folk gider at bruge til på at hjælpe mig med det her


Svar #16
17. november 2010 af nytz (Slettet)

#13

Opgave 1

b = 6 -4*1,8 = 6 - 7,2 = - 1,2

Opgave2 er rigtig.

opgave 1 er altså en ligning til en liniær linje, hvordan kan du få -1,2 kun?


Brugbart svar (1)

Svar #17
17. november 2010 af pensionist (Slettet)

Du skriver

a= (-3-6)/(-1-4)=(-9)/(-5)=-1,8

b=6--1,8·4=11,8   skal være = -1,2

y=-4,6+11,8      skal være   y = -1,8* x -1,2


Svar #18
17. november 2010 af nytz (Slettet)

#17

Du skriver

a= (-3-6)/(-1-4)=(-9)/(-5)=-1,8

b=6--1,8·4=11,8   skal være = -1,2

y=-4,6+11,8      skal være   y = -1,8* x -1,2

giver 2 minuser ikke plus?


Brugbart svar (1)

Svar #19
17. november 2010 af pensionist (Slettet)

Fejlen ligger i   (-9)/(-5)=-1,8 minus divideret med minus giver plus   (-1) / (-1) = 1

Nu lavede jeg også en fejl ved at kopiere fra dig. 

y = 1,8*x - 1,2       skulle være det rigtige svar - er vi enige ?

indsæt (4,6)  giver 6 = 1,8*4 -1,2

indsæt (-1,-3) giver -3 = - 1,8 - 1,2


Svar #20
17. november 2010 af nytz (Slettet)

ah ja, kan godt se det nu

mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Opgave - Er den god nok?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.