Matematik

Parallelle tangenter :S

18. november 2010 af ramuk (Slettet)

I et koordinatsystem i planen er givet en cirkel C med ligningen x2+2x+y2-6y-15=0
og linjen l med ligningen 3x + 4y-7=0

Bestem ligningen for hver af de linjer, som er tangenter til cirklen, og som er parallelle med l.

og

Linjen l deler cirklen op i 2 cirkelafsnit. Beregn arealet af det mindste af disse.

Hjælp ønskes:S


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2010 af mette48 (Slettet)

x2+2x+y2-6y-15=0

(x+1)2-12+(y-3)2-32=15

(x+1)2+(y-3)2=52

centrum (-1,3) radius 5

3x + 4y-7=0

y=(-3x+7)/4

y=-3/4 + 7/4

Hældning -3/4

tangenter i punkterne (-1,3)±(-3,4)*5/√42+33 =(2,7) og (-4,-1)

indsætter (2,7) i y=(-3/4)x+b

7=2*(-3/4)+b

b=7+3/2

y=-3/4 x +8 1/2


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Cirklen har centrum (-1,3) med radius 5, som fundet af mette i #1.

Linier parallelle med den givne linie l har alle ligninger af formen

3x + 4y + d = 0 , eller på normeret form (da √(32 + 42) = 5) :

(3/5)x + (4/5)y + d = 0.

Linien gennem cirklens centrum (-1,3) har ligningen

(3/5)x + (4/5)y = (3/5)·(-1) + (4/5)·3 = 9/5 . De to linier, der er tangenter til cirklen og er parallelle med l har afstanden 5 til den netop fundne linie gennem cirklens centrum, så de to tangentligninger er

(3/5)x + (4/5)y = (9/5) + 5 = 34/5   eller    y = -(3/4)y + 17/2    og

(3/5)x + (4/5)y = (9/5) - 5 = -16/5  eller    y = -(3/4)y - 4


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2010 af mathon

             

                         cirkel:            (x+1)2 + (y-3)2 = 52

tangenterne er parallelle med L
dvs
           har normalvektor n = [3,4]  med længden 5

og har
ligningen      3x + 4y + c1,2 = 0      hvor c er bestemt at tangentens afstand fra centrum (-1,3)

ved brug af afstandsformlen fås

tangent1
                                                                   centrum ligger i tangentens
                                                                   positive halvplan regnet
                                                                   med fortegn efter n
                                  (3·(-1) + 4·3 + c1) / 5 = +5
hvoraf
                                   c1 =  25 + 3 - 12 = 16
dvs
                           t1:    3x + 4y + 16 = 0y = -(3/4)x - 4

tangent2
                                                                   centrum ligger i tangentens
                                                                                         negative halvplan regnet
                                                                                         med fortegn efter
n
                                   (3·(-1) + 4·3 + c2) / 5 = -5
hvoraf
                                   c2 = -25 + 3 - 12 = -34
dvs
                           t2:    3x + 4y - 34 = 0 y = -(3/4)x + (17/2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2010 af mathon

                                        Aafsnit = Audsnit - Atrekant


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2010 af mathon

skæringspunkter

                                      ((-31-12√(69))/25 ; (67+9√(69))/25) ((-31+12√(69))/25 ; (67-9√(69))/25)


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2010 af Krabasken (Slettet)

Find centrum O (-1,3) og tegn cirklen C (r=5)

Tegn linien l [hældning a = -3/4, går gennem fx. (-3,4) og (1,1)]

Tegn linien m vinkelret på l gennem O [hældning 4/3, altså y = 4/3(x+1)+16/3 Formel: y=-1/a*(x-xo)+yo]

Find m's to skæringpunkter med C ved at sætte m = C [Det skulle gerne blive (2,7) og (-4,-1)]

Gennem hvert af disse punkter og med den oprindelige hældning a tegnes de søgte tangenter [Formel y=a(x-xo)+yo]

De hedder : y = - 0,75x + 8,5 og y = -0,75x - 4
=================================
---------------------------------
Hvis vi kalder skæringspunktet mellem l og m for P og røringspunktet for den nederste tangent for B, vil stykket BP være det, man kalder "pilhøjden". P kan findes som skæringspunkt mellem l og m, altså l = m, hvilket giver (-1,24 , 2,68).

BP = (Pythagoras) √((x1-x2)^2 + (y1-y2)^2) = 4,6

Hvis vi samtidig betegner l's skæringer med C som D og E, kan vi ved hjælp af pilhøjden beregne vinkel DOE, som vi kalder v. Formel: Pilhøjden p = r (1 - cos (v/2)) eller cos (v/2) = 1-p/r =0.92. v/2 = 85,41°.

Arealet bliver da [Formel: A=½*r^2*(v*π/180-sin(v)] = 35,27.

(Prøve: Dette svarer til ca. 45% af cirklens areal.)
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. november 2010 af mathon

 del 2:

  afstand mellem skæringspunkterne = kordelængden

                                                 k = 6·√(69)/5 ≈ 9,96795

   sin(b/2) = (k/2) / r = k/(2·5) = 0,996795                          (b for bue i radianer)        (retvinklet trekant)

                                         radianer
   b = 2·sin-1(0,996795) = 2,98142   

          
                           Aafsnitmindste  = (1/2)·(b - sin(b))·r2

                           Aafsnitmindste  = (1/2)·(b - sin(b))·r2 = (1/2)·(2,98142 - sin(2,98142))·25 = 35,2742

                                           


Skriv et svar til: Parallelle tangenter :S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.