Fysik

Vandløb, effekt og nyttevirkning

20. november 2010 af SAGU (Slettet) - Niveau: B-niveau

I et vandløb er der et vandhjul, som trækker en el-generator. I løbet af et bestemt døgn produceres der 26,2 kWh elektrisk energi.

a) Hvad er vandmøllens gennemsnitlige effekt i dette døgn?

Vandmøllen passeres af 600 L vand pr. sekund.

b) Hvad er vandmøllens nyttevirkning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2010 af mathon

enten skal du vide
                                    hvilken fart vandet har umiddelbart før det træffer møllehjulet
eller
                                    hvilken faldhøjde vandet har.


Svar #2
20. november 2010 af SAGU (Slettet)

på mit billede står der

1,65 m/s med en pil til højre mod hjulet

0,55 m/s med en pil til højre væk fra hjulet

0,60 m højde af generator eller det kvarte af hjulet

-Hvad skal jeg så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2010 af mathon

                                   vandets energiafgivelse

                                                ΔEkin               +     ΔEpot

                                      (1/2)·m·(v12 - v22)     +   m·g·h

                                      m·((1/2)·(v12 - v22) + g·h)

                                      (600 kg)·((1/2)·((1,65 m/s)2 - (0,55 m/s)2) + (9,82 m/s2)·(0,60 m))


Svar #4
21. november 2010 af SAGU (Slettet)

-den nederste linje er det så udregning og så er det resultat når man lægger det sammen på lommeregnerne????

-hvilke betegnelse skal der så bagved???


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2010 af mathon

(600 kg)·((1/2)·((1,65 m/s)2 - (0,55 m/s)2) + (9,82 m/s2)·(0,60 m))  =

                 600·((1/2)·(1,652 - 0,552)  +  9,82·0,60)  kg·m2/s2 =

                 600·(1,21 + 5,892) J =

                 4261,2 J = 4,2612 kJ


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. november 2010 af mathon

sammenlignet med

                     Pel = (26,2 kWh) / (24 h) = 1,0917 kW

vandmøllens nyttevirkning

                     η = (1,0917 kW) / (4,2612 kW) = 0,2562 = 25,62%


Svar #7
22. november 2010 af SAGU (Slettet)

så alt dette skal jeg bare skrive ned?


Skriv et svar til: Vandløb, effekt og nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.