Matematik

Stationære punkter

21. november 2010 af Hami-D (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En funktion f af to variable x og y er givet ved:

f(x,y) = 16x^3 + 2xy - 3x^2 - y^2 + 1

a) Find de partielle afledede af første orden for f.

df/dx = 48x^2 + xy - 6x

df/dy = 2x-2y

Tror da det passer ^^.

Bestem de to stationære punkter for f.

b) Find de partielle afledede af anden orden for f. Bestem arten af de to stationære punkter.

Jeg kan sagtens finde de partielle afledede men det der med stationære punkter vil jeg gerne have hjælp til.,


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2010 af peter lind

Du kan ikke finde de partielle afledede. Når du skal finde ∂f/∂x skal du betragte y som en konstant. Du tror åbenbart at den partielle afledede af 2xy; men det går ikke Du skal betragte y som en konstant og altså også 2y som en konstant.

∂f/∂y er derimod rigtig.

b) Du skal løse de sammenhængende ligninger ∂f∂x=0 og ∂f/∂y =0. Løsningerne angiver de stationære punkter.

Hvis g = ∂2f/∂x2*∂2f/∂y2 - (∂2f/∂x∂y)2 >0 er der ekstremum. Maksimum når  ∂2f/∂x2 og ∂2f/∂y2 er negative,  minimum hvis de er positive

Er g < 0 er der ikke ekstremum

Er g = 0 må der en nærmere undersøgelse til.


Svar #2
21. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Dvs. den hedder 48x^2 -x-6x ? Eller tager jeg fejl?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. november 2010 af peter lind

∂(2xy)/∂x = 2y


Svar #4
21. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Okay tak :)

Nu forstår jeg. :)


Svar #5
22. november 2010 af Hami-D (Slettet)

Hvad får du de første to punkter til? :D


Svar #6
22. november 2010 af Hami-D (Slettet)

(0,0), (1/12, 1/12)?

Får du det samme?


Skriv et svar til: Stationære punkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.