Matematik

Matematik, to opgaver - Hjælp!

21. november 2010 af Hachi (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej der ude!

Jeg sidder og er ved at lave min matematik aflevering, men der er to opgaver som jeg simpelthen ikke forstår... Det er begge opgaver fra bogen 'Teknisk Matematik'. 

Den første opgave (365) lyder:

"Du har givet f(x)= -x^2-3x+4 og punkterne A(-8;6) og B(4;10). Du skal bestemme en ligning for den parabeltangent, der er parallel med linjen, der går gennem A og B." -Jeg har tegnet grafen og kan godt se smule sammenhæng, men jeg har en ide om at jeg skal have differentiret funktionen, men jeg kan ikke huske hvordan...

Den anden opgave (390) lyder:

"projekteringen af linjeføringen for en kloakledning er vist skitseret på figur 13.43, hvor t(x) angiver terrænlinjen og r(x) kloakrørets bundlinje. Funktionerne t(x) og r(x) kan tilnærmelsesvis regnes af følge:

t(x)= 10^-6*(0,6x^3-450x^2+68000x)

r(x)= -0,004x-6

x er for begge funktioner angivet i meter. Kloakrørets bund skal som minimum ligge 0,9 meter under terræn, målt vinkelret på rørførings bundlinje. Du skal undersøge, om kloakrørets bund overholder dette krav" -jeg kan vedhæftet figuren, hvis der er brug for det.

Jeg ville blive virkelig glad hvis der var nogen der kunne hjælpe, bare forklare hvordan jeg kan løse dem... Tak for at have læst (:


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opg 365. Bestem hældningskoefficienten a for linien gennem punkterne A og B. Løs dernæst ligningen f'(x0) = a til bestemmelse af det punkt (x0 , f(x0)) , hvor parabelen har en tangent parallel med den omtalte linie.

Opg. 390 kan kun løses ved hjælp af oplysninger, der fremgår af figuren.


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. november 2010 af peter lind

365) find hældningen a af linjen gennem A og B og find f'(x)

Hvis hældningerne skal være ens skal der gælde f'(x) = a. Løs ligningen, Den fundne værdi angiver  x værdien for det punkt, hvor tangenten rører kurven

390. du bliver nødt til at vedlægge figuren


Svar #3
21. november 2010 af Hachi (Slettet)

 Tusinde tak for jeres svar til den første opgave, nu giver det hele meget bedre mening! (:

Jeg har nu vedhæftet figuren til opgave 390 (:

Vedhæftet fil:figur 13.43.png

Brugbart svar (2)

Svar #4
21. november 2010 af peter lind

Du skal løse ligningen f(x) -g(x) > 0,9 m for x ∈[0; 500] Er løsningen hele definitionsmængden opfyldes kravet 


Brugbart svar (2)

Svar #5
21. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

390. Find minimum for funktionen  f(x) - r(x) på intervallet [0 ; 500] . Undersøg, om minimum er større end 0,9m .


Svar #6
21. november 2010 af Hachi (Slettet)

 Mange tak! Den første opgave er jeg ved at være færdig med og indtil videre er det rigtigt, takket være jers hjælp.

(:


Svar #7
22. november 2010 af Hachi (Slettet)

 Jeg har stadig problemer med opgave 390 - kan i venligst uddybe svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Funktionen f(x) angiver terrænet, og r(x) røret. Der skal være mindst 0,9m mellem rør og terræn, så f(x) - r(x) skal være mindst 0,9m. Find derfor minimum for fumktionen g(x) = f(x) - r(x) på intervallet [0 ; 500]. Find mulige løsninger til g'(x) = 0 i dette interval, og undersøg også værdierne g(0) og g(500) .


Skriv et svar til: Matematik, to opgaver - Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.