Fysik

hvordan bestemmer jeg klodsens densitet?

21. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 Hej!

I en opgave står der at en kasseformet klods flyder på vandet. Og at udelukkende 2,1 cm af klodsen er over vandet mens 3,9 er under vandet. Jeg skal så bestemme klodsens densitet! Det har vel noget med opdrift og tyngdekraft at gøre, ikke sandt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, benyt, at opdriften er lig med tyngden af den fortrængte væskemængde. Når klodsen flyder, balancerer opdriften med tyngdekraften på hele klodsen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. november 2010 af peter lind

Ja brug Arkimedes lov. Det vand som klodsen vejer er vægten af det vand, den fortrænger. Kald bundarealet A. Klodsens rumfang er så A gange højden af klodsen. Det vand som den fortrænger A gange hvor dybt den synker. Massen af vandet kan du så finde af at masse = rumfang*vægtfylde. densiteten er så masse af fortrængt vand / rumfanget af klodsen. Det bemærkes at arealet forsvinder under udregningerne.


Svar #3
21. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 Ftklods*Vklods*g og

Fop=ρvand*3,9V

så sætter jeg dem overfor hinanden 

ρklods*Vklods*g=ρvand*3,9V

ρklods=ρvand*3,9

er det sådan?


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Tyngden på den fortrængte væskemængde har størrelsen

ρvand·dvand·A·g

mens tyngden på hele klodsen har størrelsen

ρklods·(dvand+dluft)·A·g

Ved flydning balancerer de to hinanden, så vi har

ρvand·dvand = ρklods·(dvand+dluft)

Klodsen skulle gerne have mindre massefylde end vand.

Her er dvand = 3,9cm og dluft = 2,1cm .


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. november 2010 af peter lind

Ikke helt Ftklods*Vklods*g = Ft=ρklods*hklods*A*g og

Fopvand*V*g  = ρvand* A*hvand*g , hvor hvand er højden af det vand den fortrænger. De 2 udtryk kan så sættes lig hinanden


Svar #6
22. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

Det her gør mig forvirret! Der er et eksempel:

1/10 af et isbjerg er over vandet. Densiteten for isen kalder vi for ρis og isbjergets rumfang for V får vi for tyngdekraften på isbjerget:

Ft= ρis*V*g

og for opdriften:

Fop=ρvand*9/10V*g

vi får så:

ρis*V*g=ρvand*9/10V*g

ρis=9/10ρvand

Hvordan skal jeg løse mit stillet spørgsmål på samme måde!


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ved klodsen er der stykket dluft, der er over vandet, og stykket dvand, der er under vandet. Hele klodsens rumfang er

(dluft + dvand)·A , mens den del af klodsens rumfang, der er under vandet er dvand·A .

Tyngdekraften på klodsen er derfor

Ft = (dluft + dvand)·A·ρklods·g ,

mens opdriften er

Fop = dvand·A·ρvand·g , hvoraf

(dluft + dvand)·A·ρklods·g = dvand·A·ρvand·g , eller

(dluft + dvand)·ρklods = dvand·ρvand , og dermed

ρklods = dvand / (dluft + dvand)·ρvand ,

i overensstemmelse med #4 .


Svar #8
22. november 2010 af VidenSøger (Slettet)

 TAK! :)


Skriv et svar til: hvordan bestemmer jeg klodsens densitet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.