Matematik

Lineær differentialoperator og afbildning

23. november 2010 af Druesukker (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hey

Jeg skal skrive opgave om differentialligninger, og har i den anledning fået tilsendt materiale af min lærer.

Jeg er imidlertid kommet i tvivl om noget ,det kommer her:

Lad f1 og f2 være to funktioner der er definerede og kontinuerte i et interval I, og lad D betegne den afbildning af CI(2) ind i CI(0) der er givet ved at

For alle y værdier tilhørende CI(2):  D(y) = y '' + f1(x) * y ' + f2(x) * y .

Da D er en lineær differentialoperator i den forstand at

For alle y1 og y2 værdier tilhørende CI(2):  D(y1 + y2) = D(y1) + D(y2)

og

For alle y værdier tilhørende CI(2):  D(c * y) = c * D(y)

Mine spørgsmål lyder:

Hvad betyder det når man siger: Den afbildning af CI(2) ind i CI(0)?

Og hvad er det lige en lineær differentialoperator er for noget?

Hvad er forskellen på en lineær differentialoperator og lineær differentialligning?

Håber der er en som kan hjælpe mig... :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. november 2010 af peter lind

afbildning af CI(2) ind i CI(0)? Betyder afbildning af 2 gange kontinuert differentiable funktioner ind i mængden af kontinuerte kontinuerte funktion

En operator er en dims der operer på et eller andet og det resulterer så i et eller andet. Et eksempel er + der operer på to  tal og som resulterer i et tal. Når der står differential foran betyder det at den skal indeholde en differentiation. Et eksempel er de i opgaven givne. Du skal ikke bekymre dig så meget om det. Det er blot et navn.  En lineær differentialoperator skal opfylde betingelsen D(ay1+b*y2) = a*D(y1)+b*D(y2).

En differentialligning er en ligning, hvor man skal finde en funktion, der opfylder ligningen. Differentialoperatoren tager en funktion som input og leverer en funktion som resultat


Svar #2
24. november 2010 af Druesukker (Slettet)

Tak for svaret!

mht afbildningen CI(2) ind i CI(0) forstår jeg det ikke helt.

Hvorfor giver man læseren den information med afbildning af CI(2) ind i CI(0). Ville det ikke være nok at fortælle f.eks:

CI(2) er differentiabel og kontuniert i et interval M og så bare skrive:

For alle y værdier tilhørende CI(2): D(y) = y '' + f1(x) * y ' + f2(x) * y ?

mht operatorer:

Og hvis vi angiver en funktion f(x) = 2 * x^2

Og angiver en lineær operator D(y) = 5 * y * f(x)

Så er D(y) bare = 10 * y * x^2  ?

mvh


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

D er en operator, der virker på en C2 funktion y . Da operatoren involverer y' og y'' er D(y) kun en C0 funktion

C2 er mængden af alle 2-gange differentiable funktioner på intervallet I, mens C0 er mængden af kontinuerte funktioner på intervallet I . Operatoren D virker på mængden C2 med værdier i C0 . For ethvert y ∈ C2 er D(y) ∈ C0 , nemlig funktionen    D(y)(x) = y''(x) +f1(x)·y'(x) + f2(x)·y(x) . Man kan så se på differentialligningen    D(y) = 0 .


Svar #4
25. november 2010 af Druesukker (Slettet)

Jeg kan simpelthen ikke forstå det...

Hvad betyder det at C2 er mængden af alle 2-gange differentiable funktioner på intervallet I ? Vil det sige at C2 '' = C0 ? Det giver ingen mening for mig. Undskyld. Håber i vil hjælpe mig lidt mere... Måske med et taleksempel eller noget?

Men tusind tak for jeres svar ellers.


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

C2 er betegnelsen for mængden af alle 2-gange differentiable funktioner på intervallet I. Det er en mængde af funktioner. Tilsvarende er C0 mængden af all kontinuerte funktioner på intervallet I. Det er også en mængde af funktioner. Der gælder C2 ⊂ C0 . Symbolet C2'' har ingen mening.


Svar #6
25. november 2010 af Druesukker (Slettet)

Okay først nu giver det mening for mig hehe...

Det er klart at y ∈C2 for at y'' skal være kontinuert og dermed vil D(y) ∈C0 og også være kontinuert :)

Jeg havde bare svært ved at forstå at C0 var alle kontinuerte funktioner i intervallet I og C2 var alle 2 gange differentiable funktioner i intervallet I. Men det giver 100% mening nu...

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Lineær differentialoperator og afbildning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.