Matematik
Investeringsteori - Mangler hjælp
20. april 2005 af
BMistKRIEG (Slettet)
Hej. Vi har fået til opgave at lave en rapport baseret på investeringsteori, og min gruppe og jeg har lidt problemer med hvordan vi skal angribe det.
OPGAVENS BAGGRUND (Oplysninger):
Virksomheden DAN-MUSIC har udviklet en ny Mp-3 afspiller, og nu overvejes det, hvordan det nye produkt skal sættes i produktion og omsættes. Derfor har direktør Yvonne Jørgensen indkaldt til et møde, hvori salgschef Jens Frisk, produktionschef Karl Juul og direktionssekretær Ole Skriver deltager.
Efter at Yvonne Jørgensen har indledt mødet, beder hun Jens Frisk og Karl Juul om at fremlægge resultaterne af deres overvejelser vedrørende det ny produkt.
Jens Frisk: "Jeg forventer, at prisniveauet vil være stabilt i de kommende 6 år. Under denne forudsætning viser markedsundersøgelser, at vi kan sælge 50.000 stk. pr. år til en pris af 80 kr. pr. stk. Endvidere skal der bruges 400.000 kr. pr. år til salgsfremstød."
Karl Juul: ”Jeg forventer på samme måde som Jens, at omkostningsniveauet vil være stabilt i de kommende år. På denne baggrund har jeg indhentet et tilbud på udvidelse af vores produktionsapparat. En udvidelse er nødvendig, hvis vi skal kunne producere de 50.000 stk. pr. år, som salgsafdelingen mener at kunne sælge. Det nævnte tilbud lyder på 3.600.000 kr. i anskaffelsessum, og jeg har beregnet de variable omkostninger til at bliver 50 kr. pr. stk.”
Yvonne Jørgensen takker for de fremlagte tal, hvorefter hun beder Ole Skriver om at udarbejde en rapport, idet hun tilføjer: ”Jeg vil gerne have nedenstående punkter belyst. Jeg erindrer om, at vores kalkulationsrentefod stadigvæk er 18 % p.a.. Og så vil jeg i øvrigt gerne have rapporten udarbejdet således, at alle beregningerne vises i form af bilag bagerst i rapporten.”.
SELVE OPGAVERNE:
1) Vurdér, om den omtalte investering er fordelagtig.
For at få et bedre overblik over konsekvenserne af investeringen skal der endvidere beregnes:
2)Den mindste afsætning, som kan accepteres, når investeringen skal være fordelagtig.
3) Den laveste pris, som kan accepteres, når investeringen skal være fordelagtig.
4)De højeste variable omkostninger pr. stk., som kan accepteres, når investeringen skal være fordelagtig.
5)Den højeste investeringssum, som kan accepteres, når investeringen skal være fordelagtig.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vi har udarbejdet 1’eren og 2’eren, men har problemer med, hvordan vi skal komme i gang med 3), 4) og 5), så enhver form for brugbar hjælp vil i høj grad blive værdsat!
OPGAVENS BAGGRUND (Oplysninger):
Virksomheden DAN-MUSIC har udviklet en ny Mp-3 afspiller, og nu overvejes det, hvordan det nye produkt skal sættes i produktion og omsættes. Derfor har direktør Yvonne Jørgensen indkaldt til et møde, hvori salgschef Jens Frisk, produktionschef Karl Juul og direktionssekretær Ole Skriver deltager.
Efter at Yvonne Jørgensen har indledt mødet, beder hun Jens Frisk og Karl Juul om at fremlægge resultaterne af deres overvejelser vedrørende det ny produkt.
Jens Frisk: "Jeg forventer, at prisniveauet vil være stabilt i de kommende 6 år. Under denne forudsætning viser markedsundersøgelser, at vi kan sælge 50.000 stk. pr. år til en pris af 80 kr. pr. stk. Endvidere skal der bruges 400.000 kr. pr. år til salgsfremstød."
Karl Juul: ”Jeg forventer på samme måde som Jens, at omkostningsniveauet vil være stabilt i de kommende år. På denne baggrund har jeg indhentet et tilbud på udvidelse af vores produktionsapparat. En udvidelse er nødvendig, hvis vi skal kunne producere de 50.000 stk. pr. år, som salgsafdelingen mener at kunne sælge. Det nævnte tilbud lyder på 3.600.000 kr. i anskaffelsessum, og jeg har beregnet de variable omkostninger til at bliver 50 kr. pr. stk.”
Yvonne Jørgensen takker for de fremlagte tal, hvorefter hun beder Ole Skriver om at udarbejde en rapport, idet hun tilføjer: ”Jeg vil gerne have nedenstående punkter belyst. Jeg erindrer om, at vores kalkulationsrentefod stadigvæk er 18 % p.a.. Og så vil jeg i øvrigt gerne have rapporten udarbejdet således, at alle beregningerne vises i form af bilag bagerst i rapporten.”.
SELVE OPGAVERNE:
1) Vurdér, om den omtalte investering er fordelagtig.
For at få et bedre overblik over konsekvenserne af investeringen skal der endvidere beregnes:
2)Den mindste afsætning, som kan accepteres, når investeringen skal være fordelagtig.
3) Den laveste pris, som kan accepteres, når investeringen skal være fordelagtig.
4)De højeste variable omkostninger pr. stk., som kan accepteres, når investeringen skal være fordelagtig.
5)Den højeste investeringssum, som kan accepteres, når investeringen skal være fordelagtig.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vi har udarbejdet 1’eren og 2’eren, men har problemer med, hvordan vi skal komme i gang med 3), 4) og 5), så enhver form for brugbar hjælp vil i høj grad blive værdsat!
Svar #1
20. april 2005 af Phennex (Slettet)
Vi har som sagt regnet 1'eren og 2'eren ud, og har forsøgt på 3'eren, jeg skriver lige op hvad vi har fået og så ville det være dejligt hvis nogen kunne fortælle os om vi er på rette spor og hjælpe os med de sidste opgaver.
_-----------------------------------------------------------------------------
opgave 1:
Antal år = 6 år
Forventet salg pr. år = 50.000 stk. pr. år
Pris pr. stk. = 80 kr.
Salgsfremstød = 400.000 kr pr. år
Produktionsapperat = 3.600.000 kr.
Variable omkostninger = 50 kr. pr. stk.
Kalkulationsrentefod = 18% p.a.
K0 = (4.000.000*1,18^-1 + 4.000.000*1,18^-2 ..osv... 4.000.000*1,18^-6)-(2.900.000*1,18^-1 + 2.900.000*1,18^-2 .... osv... 2.900.000*1,18^-6)-3.600.000 =247.363
KONKLUSION: Da K0 er POSITIV er investering fordelagtig.
Vi fik afvide af vores matematik lærer at der var en nemmere måde at gøre det på, men vi kan ikke lige finde den?
Opgave 2:
Omsætning: 80x * (1-1.18^-6)/0,18 = 80x * 3,4976
VO: 50x * (1-1,18^-6)/0,18 = 50x * 3,4976
80X * 3,4976 = 50x * 3,4976 + 400.000*3,4976 + 3.600.000
279,8082X = 174,8801X + 1.399.041,024 + 3.600.000
104,9281X = 4.999.041,024
X= 47.642,54
Opgave 3:
50.000X*3,4976 = 10.143.047,42 + 3.600.000
50.000X*3,4976 = 13.743.047,42
X = 78,62 kr.
Det er hvad vi har lavet indtil videre, vi håber meget der er nogen der kan og vil hjælpe os.
På forhånd tak for hjælpen.
//Phennex
_-----------------------------------------------------------------------------
opgave 1:
Antal år = 6 år
Forventet salg pr. år = 50.000 stk. pr. år
Pris pr. stk. = 80 kr.
Salgsfremstød = 400.000 kr pr. år
Produktionsapperat = 3.600.000 kr.
Variable omkostninger = 50 kr. pr. stk.
Kalkulationsrentefod = 18% p.a.
K0 = (4.000.000*1,18^-1 + 4.000.000*1,18^-2 ..osv... 4.000.000*1,18^-6)-(2.900.000*1,18^-1 + 2.900.000*1,18^-2 .... osv... 2.900.000*1,18^-6)-3.600.000 =247.363
KONKLUSION: Da K0 er POSITIV er investering fordelagtig.
Vi fik afvide af vores matematik lærer at der var en nemmere måde at gøre det på, men vi kan ikke lige finde den?
Opgave 2:
Omsætning: 80x * (1-1.18^-6)/0,18 = 80x * 3,4976
VO: 50x * (1-1,18^-6)/0,18 = 50x * 3,4976
80X * 3,4976 = 50x * 3,4976 + 400.000*3,4976 + 3.600.000
279,8082X = 174,8801X + 1.399.041,024 + 3.600.000
104,9281X = 4.999.041,024
X= 47.642,54
Opgave 3:
50.000X*3,4976 = 10.143.047,42 + 3.600.000
50.000X*3,4976 = 13.743.047,42
X = 78,62 kr.
Det er hvad vi har lavet indtil videre, vi håber meget der er nogen der kan og vil hjælpe os.
På forhånd tak for hjælpen.
//Phennex
Svar #3
21. april 2005 af Fog (Slettet)
opg. 3) Vil mene at I skal finde break-even prisen I kan sælge afspillerne. altså den salgspris der giver udgifter = indtægter.
opg. 4) hvor stor kan de variable omkostnigner blive for at vi rammer break-even. altså hvor lille et dækningsbidrag kan virksomheden overleve på?!
opg. 5) Hvor stor en fixed cost kan investeringen klar for at ramme break-even...
altså 3) 4) og 5) er en breakeven analyse af paramtrene.
BEM: har ikke læst indlæg #1
opg. 4) hvor stor kan de variable omkostnigner blive for at vi rammer break-even. altså hvor lille et dækningsbidrag kan virksomheden overleve på?!
opg. 5) Hvor stor en fixed cost kan investeringen klar for at ramme break-even...
altså 3) 4) og 5) er en breakeven analyse af paramtrene.
BEM: har ikke læst indlæg #1
Skriv et svar til: Investeringsteori - Mangler hjælp
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
