Kemi

Varmbehandling af mælk

27. november 2010 af keg (Slettet) - Niveau: A-niveau

medfører nedbrydning af B1-vitamin. Oplysninger:

en tabel med sammenhørende tid og  konc. ved 1400C, som viser det er en 2.ordens reaktion.

der er ydeligere vist en graf, retlinet faldende, med 1/T som 1.akse og ln(k) som 2.akse. Jeg har ud fra den fundet Ea(aktiveringsenergien) og kender således grafens hældningskoefficient.

Nu lyder spr. så: Ved hvilke temp. er koncentrationen af B1 faldet med 10% på 6 sek.?

jeg har en ligning hvori T1 og T2 indgår : ln(k2/k1) = -Ea/R( (1/T2) - (1/T1)

omskrivning:  (1/T2) - (1/T1) = (T1-T2)/(T1*T2)
fra 2.orden har jeg en konstant k, men den kan jeg jo ikke bruge, da k ændrer sig med temperaturen

så jeg mangler en ligning nr. 2

er kørt fast, så hjælp udbedes.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2010 af dnadan (Slettet)

Mit hurtige bud vil være, at du skal bruge at:

1/[A]=1/[A]0+kt, som netop gælder ved en anden ordens reaktion. Her må k antages konstant over temperatur intervallet.


Svar #2
27. november 2010 af keg (Slettet)

det  t du har stående i den formel er jo tiden

 og jeg skal finde T( temperaturen)

og denne 2.ordens reaktion er foregået ved en konstant T=1400C

hvilket vel også er karakteriseret ved en 2.ordens reaktion at man holder T konstant og måler [A] over tid


Skriv et svar til: Varmbehandling af mælk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.