Fysik

Teoretisk gitterkonstant... HJÆÆÆLP...!

29. november 2010 af Jessica1 - Niveau: B-niveau

Hej..

er der nogen som kan hjælpe mig med at beregne den teoretiske gitterkonstant, hvis det er opgivet at der er 300 linjer pr. mm, bølgelængde på 650,7 nm, og at afstanden er på 0,99 m ... ???

Håber virkelig der sidder et klogt hoved som gider hjælp, for sidder fast i min spektroskopirapport... :(

På forhånd mange tak...


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af placebo321 (Slettet)

Du har allerede en gitterkonstant oplyst:

d = 1/(300mm)= 1/300mm-1

idet, at gitterkonstan er afstanden mellem linjerne.

Du leder vel heller ikke efter en teoretisk gitterkonstant, men en gitterkonstant beregnet ud fra dine oplysninger. Og i så fald har du ikke oplyst de nødvendige resultater til at beregne denne.

Ellers kan jeg henvise til:

n·λ = d·sin(v)


Svar #2
29. november 2010 af Jessica1

tak..

Man har i forvejen kigget på gitterligningen, men hvordan skal jeg kunne indsætte de rigtig og, hvad af det skal jeg så isolere...???


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2010 af placebo321 (Slettet)

v = vinklen mellem ordnerne

n = angiver nummeret på ordnen og kan således kun antage heltallige værdier

λ = bølgelængden

d = gitterkonstanten

Vinklen finder du frem til ved at bruge:

tan(v)=a/b

a = afstanden fra 0. orden til 1. orden (kan med fordel bruge en gennemsnitlig værdi)

b = afstanden fra laseren til den væg/tavle/... du har målt ind på

Bølgelængden er oplyst på Laseren. For HeNe-laser er bølgelængden 632,8 nm


Skriv et svar til: Teoretisk gitterkonstant... HJÆÆÆLP...!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.