Matematik

Kuglens ligning

05. december 2010 af jossiee (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Bestem centrum og radius for den kugle, som har ligningen:
x² + y² + z² – 32x + 42y + 222z + 10993 = 0

Hvordan udregner jeg dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2010 af peter lind

Kuglens ligning kan skrives som (x-a)2 + .... = r2.

Af (x-a)2 = x2+a2-2ax kan du ved sammenligning med din ligning finde a, tilsvarende finder du de andre koordinater for centru. Sætte du det ind i din ligning kan du derefter finde r


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. december 2010 af mathon

kuglen
                      x2 + y2 + z2 + (2e)·x + (2f)·y + (2g)·z + h = 0    

har
                     C(-e,-f,-g)  og r = √(e2+ f2+g2- h)

                     x2+ y2+ z2 + 2(-16)x + 2·(21)·y + 2·(111)z + 10993 = 0

                     C(16,-21,-111)   r = √(162+ 212 + 1112 - 10993) = 45


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2010 af klimasven (Slettet)

 Du skal have skrevet den om til (x-x0)^2 osv

Du skal omskrive x^2-32x til (x-16)^2-256 osv

Til sidst samler du tallene og alt er godt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2010 af klimasven (Slettet)

 Her er et lille billede af kalorius og ligningen er der også:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%C2%B2+%2B+y%C2%B2+%2B+z%C2%B2+%E2%80%93+32x+%2B+42y+%2B+222z+%2B+10993+%3D+0


Svar #5
05. december 2010 af jossiee (Slettet)

C(32,-42,-10993)

r = √-32^ 2+42^2+222^2 - 10993)

r = 202,7

Korrekt?


Svar #6
05. december 2010 af jossiee (Slettet)

 Mange tak, jeg fandt min egen fejl. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2010 af mette48 (Slettet)

x² + y² + z² – 32x + 42y + 222z + 10993 = 0

x2-32x +y2+42y +z2+222z +10993=0      omskriver efter x2+2ax+a2=(x+a)2

(x-16)2-162 +(y+21)2-212+(z+111)2-1112+10993=0

(x-16)2+(y+21)2+(z+111)2-162-212-1112+10993=0

(x-16)2+(y+21)2+(z+111)2=2025

(x-16)2+(y+21)2+(z+111)2=452

centrum (16,-21,-111)

radius 45


Skriv et svar til: Kuglens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.