Matematik

Forskellen på multiplikatormodeller

15. december 2010 af HFLyngdal (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg sidder på de sidste dage i min SRP skrivning, og er stødt ind i noget af et problem. I min problemstilling har jeg fået multiplikatoren Y = C + G + I + X - M, men da jeg så skal læse om emnet støder jeg ind i en anden multiplikator MULT = 1/S+T+M

Er der nogen der kan forklare mig forskellene på disse to ? Hvornår man skal bruge den ene og hvornår man skal bruge den anden ? Jeg har nemlig svært ved at skelne mellem disse to!

Håber virkelig der er nogle der kan hjælpe hurtigt, på forhånd tak !


Svar #1
15. december 2010 af HFLyngdal (Slettet)

Kan det forklares sådan:

En ændring i forsyningsbalancen Y = C + G + I + X - M, f.eks. øget offentlig investering (G). Det betyder at efterspørgslen og produktionen stiger og dermed får man en bedre indkomst. Denne indkomst går så til skat, opsparing og forbrug. Noget af forbruget går til import, dvs. det øger ikke den indenlandske efterspørgsel eller forbrug? Altså går disse tre ting ud af systemet som lækager, og dermed taber hver bølge i ændringen af forsyningsbalancen kraft. Dette kan skrives som: MULT = 1/S+T+M
Denne angiver den multiplikatoreffekt som en ændring i forsyningsbalancen vil have. Er resultatet af MULT under 1, vil en ændring i forsyningsbalancen have en negativ effekt. Er resultatet over 1 vil en ændring i forsyningsbalancen have en positiv effekt.

Har jeg forstået det rigtigt eller er jeg helt galt på den ???


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. december 2010 af Walras

Hvis vi lige hurtigt tager en begrebsgennemgang, så er Y=C+G+I+(X-M) forsyningsbalancen, som du skriver i dit andet indlæg og ikke en multiplikator, som dit første indlæg giver indtryk af.

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at der i økonomi er forskel på kort og lang sigt. På kort sigt er Y bestemt fra efterspørgselssiden, hvorfor en positiv ændring i G vil øge den samlede produktion (og dermed indkomst) i samfundet, så virksomhederne bliver nødt til at ansætte flere medarbejdere, der tjener en højere indkomst, og så begynder de at forbruge mere. Den øgede private efterspørgsel øger da igen produktionen i samfundet og så kan processen starte forfra. Det er det, vi i økonomi kalder for multiplikatoreffekten. Det er KUN på kort sigt, at der er en multiplikatoreffekt for på lang sigt er Y udelukkende bestemt ud fra udbudssiden og kan således ikke reguleres ved hjælp af efterspørgslen. 

Alt efter hvor omfattende modellen, du arbejder med, er, vil du kunne finde frem til multiplikatoreffekterne ved en ændring i en af de økonomiske variable for forsyningsbalancen. Der sker ved at komprimere modellen til én ligning, dvs indsætte samtlige ligninger i forsyningsbalancen, isolere med hensyn til Y og da differentiere (ved partiel differentiation eller totaldifferentiation) denne med hensyn til den variabel, der ønskes en multiplikator for.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2014 af tju (Slettet)

isolerer man Y efter at have indsat alle variable får man: 

Y=1/(1-c(1-t)-m)*(G+I+X+C)  ikke? Det er i hvert fald den model jeg regner med. 

#2

jeg forstår ikke helt, det med, at der er en seperat multiplikator for hver variabel? Du skriver: Der sker ved at komprimere modellen til én ligning, dvs indsætte samtlige ligninger i forsyningsbalancen, isolere med hensyn til Y og da differentiere (ved partiel differentiation eller totaldifferentiation) denne med hensyn til den variabel, der ønskes en multiplikator for.

Er multiplikatoren ikke "blot" leddet: 1/(1-c(1-t)-m), lige meget for hvilken ændring man kigger på? Altså f.eks. hvis jeg ændrer det offentlige forbrug. 

Kan du evt. også forklare det med partieldifferentialen nærmere? 


Skriv et svar til: Forskellen på multiplikatormodeller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.