Matematik
Dobbeltintegraler
Hej
Jeg har opstillet to dobbeltintegraler, der giver volumen af en figur. Dobbeltintegralerne giver altså den samme værdi. Disse er vedlagt som word fil. Jeg kunne godt tænke mig at løse de pågældende dobbeltintegraler vha. håndkraft.
Håber, at der er nogle, der kan hjælpe mig med det.
Tak på forhånd!
Svar #1
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)
Hvis du kan vedlægge dokumentet i .doc format, er der flere, der kan hjælpe.
Svar #2
15. december 2010 af turk89 (Slettet)
Den skulle gerne være opdateret. Hvis ikke, så får du den her.
Svar #3
15. december 2010 af Fænomenet (Slettet)
Prøv at konverter din fil til pdf. Jeg kan nemlig ikke se dine udregninger.
Svar #4
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)
Benyt, at en stamfunktion til ln(x) er ∫ ln(x) dx = x·ln(x) - x , så vi får
I1 = 0∫3,75 1∫√(16-4y) ln(x) dx dy = 0∫3,75 [x·ln(x) -x]√(16-4y)1 dy
= 0∫3,75 ((1/2)√(16-4y)·ln(16-4y) - √(16-4y) +1) dy
Jeg har ikke lige tid til at gennemregne integralet, men en oplagt substitution er u = 16-4y
Svar #5
15. december 2010 af turk89 (Slettet)
Jeg får et andet udtryk til sidst. Hvordan kommer jeg af med den sammensatte funktion som jeg ender med? Eller ville du substituere med det samme?
Svar #6
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)
#5
Dit udtryk er det samme som mit udtryk i #4, bortset fra at det skal være +1, ikke -1 som det sidste led i parentesen. Jeg benyttede, at ln(√(16-4y)) = (1/2)·ln(16-4y) . Sætter man u = 16-4y, fås du = -4dy , dy = -(1/4)du , så vi får
I1 = -(1/4)·16∫1 ((1/2)(√u)·ln(u) - (√u) + 1) du
Svar #7
15. december 2010 af turk89 (Slettet)
Ja, det har du helt ret i. Er det en regel du bruger, at: ln(√(x)) = (1/2)·ln(x)?
Svar #8
15. december 2010 af dnadan (Slettet)
Logaritme regl:
ln(xa)=aln(x), hvor a=½ i dette tilfælde.
Svar #9
15. december 2010 af turk89 (Slettet)
Jeg forstår ikke helt, hvorfor du ændrer ved grænserne. Jeg har ikke lært at substituere på den måde. Vi plejer at holde grænserne som de altid har været, men vi husker også at tilbage-substituere bagefter. Kan man ikke på den måde?
Svar #10
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)
#9
Nå man skifter variabel i et bestemt integral, skal man også ændre grænserne. Grænserne angiver jo det interval for integrationsvariabelen, over hvilket integralet skal beregnes.
Svar #11
15. december 2010 af turk89 (Slettet)
Ja, men når man tilbage-substituerer, så behøver man jo ikke at ændre grænserne, eller behøver man?
Svar #12
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)
#11
Der er jo ingen grund til at tilbagesubstituere. Det benytter man, nå man bruger substitution til at finde en stamfunktion. Her drejer det sig om at beregne et bestemt integral. Uanset om man tilbagesubstituerer eller ej, skal integralets grænser passe til den variabel, der integreres efter.
Svar #13
15. december 2010 af turk89 (Slettet)
Fint.
Har du tid til at forklare, hvordan vi kommer fra 0∫3,75 til 16∫1?
Svar #14
15. december 2010 af Andersen11 (Slettet)
#13
Via substitutionen u = 16-4y . u(y=0) = 16 , u(y=3,75) = 16 -4·3,75 = 1.
Svar #15
16. december 2010 af turk89 (Slettet)
Så det er sådan man finder den nye grænse.
Eksempelvis, når man har substitueret med u(x), så sætter man hhv. den laveste værdi for x eller y (fra den forrige grænse) og derefter den højeste værdi, for at finde de nye grænser?
Svar #16
16. december 2010 af turk89 (Slettet)
I så fald, hvordan finder man de nye grænser, hvis substitutionen ikke har en variabel i sig (blot et tal)?
Svar #17
16. december 2010 af Fænomenet (Slettet)
Når du substituerer skal du passe på integralgrænserne. Disse værdier skriftes naturligvis. :)
Det viser Andersen ganske fint.
Svar #18
16. december 2010 af Andersen11 (Slettet)
#16
Du kan ikke substituere til et tal. Substitutionen u = u(y) repræsenterer et variabelskift, og det er jo vigtigt, at den nye variabel er variabel. Det er også vigtigt, at substitutionen er injektiv, dvs at du/dy har konstant fortegn og ikke er 0 . Kan man ikke opnå det, må man dele integrationsintervallet op i delintervaller, hvori du/dy har konstant fortegn.
Svar #19
16. december 2010 af Andersen11 (Slettet)
For at gøre integralet i #6 færdigt, har vi
I1 = -(1/4)·16∫1 ((1/2)(√u)·ln(u) - (√u) + 1) du
= (1/4)·1∫16 ((1/2)(√u)·ln(u) - (√u) + 1) du , (benyt nu substitutionen t = √u , u = t2, du = 2t·dt )
= (2/4)·1∫4 (t·ln(t) -t +1)·t dt
= (1/2)·[ (t3/3)·ln(t) -t3/9 -t3/3 + t2/2 ]41
= (1/2)·( (43/3)·ln(4) -(4/9)·43 +42/2 + 4/9 - 1/2) = (64/3)·ln(2) - 41/4 ≈ 4,53714
Svar #20
16. december 2010 af Fænomenet (Slettet)
ln2 kan ved ordnet summation bestemmes ln2=1 - 1/2 + 1/3 - ...
