Matematik

Ligning med tre ubekendte!

18. december 2010 af finnped (Slettet) - Niveau: C-niveau

God morgen!

Givet er tre punkter: (10;235) , (1;3) og (0;-5)

jeg har ikke nogen grafregner og skal løse den ligning med tre ubekendte i  hånden. det der driller mig er -5 .. jeg kan simpelthen ikke huske hvordan man gør...

nogen mogenfriske der kan hjælpe...

kh. Finn


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2010 af Lawetz (Slettet)

Kunne du tænke dig at uddybe spørgsmålet lidt? Tre punkter angiver ikke grundlag for ligning med 3 ubekendte.


Svar #2
18. december 2010 af finnped (Slettet)

jeg skal bestemme en ligning for et 2. grads polynomium, hvis graf går gennem de tre punkter...


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2010 af mathon

som hurtigt bliver til to ligninger med to ubekendte
da

        p(0) = -5 = a·02 + b·0 + c

dvs
        p(x) = ax2 + bx - 5
og
       

             100a + 10b = 5+235
                    a + b = 5+3
 


Svar #4
18. december 2010 af finnped (Slettet)

jeg startede med at:

(10,235) :     235 = a · 102 + b · 10 + c                   ⇔            235 = 100a + 10b + c

(1,3) :                 3 = a · 12 + b · 1 + c                        ⇔                3 = a + b + c

(0,-5) :              -5 = a · 02 + b · 0 + c                         ⇔              -5 = c

Og så kneb det med at komme videre da jeg som nævnt ikke har en grafregner. jeg ville blive glad hvis du kan hjælpe mig "step by step" men i facitlisten skal resultatet være  f (x) = 1,78x2 + 6,22 x -5


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. december 2010 af mathon

#3 fortsat:
 

             100a + 10b = 240
                    a + b = 8

             10a + b = 24
              b = (8-a)

              10a = 24 - b = 24 - (8-a) = 24 - 8 + a
               9a = 16
               a = (16/9)      som indsat i b = (8-a) fiver

               b = (72/9) - (16/9) = 56/9

 
               p(x) = (16/9)x2 + (56/9)x - 5 ≈ 1,78x2 + 6,22x - 5

             


Svar #6
18. december 2010 af finnped (Slettet)

tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Ligning med tre ubekendte!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.