Matematik

PROCENT - hurtig hjælp, tak!

30. december 2010 af Gmudi (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 Hey Folkens

Er igang med problemregning, og er stødet ind på et spørgsmål jeg har prøvet at løse ret længe. Det er meget simpelt, og jeg har heldigvis facitlisten klar ved siden af, men problemet er bare, at jeg ikke kan få mit svar til at matche til facitlistens.

Så her kommer spørgsmålet:

Hvis man fx sætter en gryde med radius 8 cm på en kogeplade hvis diameter er 18 cm, udnytter man ikke hele kogepladen. 

Hvor mange procent spilder man?

Hjælp tak. Gerne nogle gode forklaringer.

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2010 af pige24 (Slettet)

Tror det er sådan.

Grydens diameter 16cm

(18-16):18*100=11% afrundet

God dag til dig.


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. december 2010 af mathon


                             1)  beregn begge flader

                             2) spild beregnes som differensen

                             3) spild beregnes som brøkdel af kogepladeareal

                             4) spild beregnes som procentdel af kogepladeareal

                                           


Svar #3
30. december 2010 af Gmudi (Slettet)

 Tak skal du have. Det svar har jeg også fået! Men problemet er, at der står 21% i facitlisten.

Andre muligheder?


Svar #4
30. december 2010 af Gmudi (Slettet)

 #4

Hvad er det jeg skal beregne? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. december 2010 af pensionist (Slettet)

#1

Arealerne er proportionale med kvadratet på diametrene.

(182-162):182*100=?


Svar #6
30. december 2010 af Gmudi (Slettet)

 #5

Jeg forstår ikke helt hvor kvadratet kommer ind?

Men svaret er helt korrekt!

(182-162):182*100=21%

Vil bare gerne have det forklaret :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. december 2010 af pensionist (Slettet)

Cirklens areal er π·d2

π kan forkortes væk.

Sammenlign med svar #2


Svar #8
30. december 2010 af Gmudi (Slettet)

 Fordi det indgår begge steder?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. december 2010 af pensionist (Slettet)

Ja, netop.


Svar #10
30. december 2010 af Gmudi (Slettet)

 Men forstår så ikke, hvorfor det skal være i anden?


Svar #11
30. december 2010 af Gmudi (Slettet)

 Når ja, vi skal finde areal, men kan man ikke udregne procenten ud fra diameteren alene?


Brugbart svar (2)

Svar #12
30. december 2010 af mathon

   kogeflade              grydeflade       spild                spild som decimalbrøk                        spild i %

     (π/4)·D2                 (π/4)·d2        (π/4)(D2-d2)      (π/4)(D2-d2)/((π/4)·D2) = (1 - (d/D)2)     (1 - (d/D)2)·100%


Brugbart svar (1)

Svar #13
30. december 2010 af pensionist (Slettet)

Slå formlen for cirklens areal op i din matematikbog eller Google det.

Jeg var for hurtig, jeg glemte at 1/4 også forkortes væk.


Svar #14
30. december 2010 af Gmudi (Slettet)

Jeg har formmelsamling, intet problem :)

Men udfra cirkelernes diameter alene, burde man så ikke kunne udregne procent derfra?


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. december 2010 af pensionist (Slettet)

Se svar #12

(1 - (d/D)2)·100%=((D2-d2)/D2)·100%


Svar #16
30. december 2010 af Gmudi (Slettet)

 Areal for en cirkel: π · r2

Hvordan har i fået det til d2?


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. december 2010 af mathon

                       π·r2 = π·(d/2)2 = π·(d2/4) = π·(1/4)·d2 = (π/4)·d2


Svar #18
30. december 2010 af Gmudi (Slettet)

 Når, divider med 2 også i anden.

Perfekt :D

Mathon, kunne du måske lige gøre det allersidste?

Vise processen? Først det, også det og hvorfor det giver sådan osv.? Ville jeg virkelig være taknemmelig for :)


Brugbart svar (0)

Svar #19
30. december 2010 af mathon

læs
         #12 fra venstre mod højre
         og skriv hver "operation" i hver sin linje


Svar #20
30. december 2010 af Gmudi (Slettet)

 Okay har et sidste spørgsmål, hvorfor divider man med 4?


Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.